Sprængfarlige kabelkasser skal skiftes

De 2.700 sprængfarlige kabelkasser under de københavnske fortove udgør en så stor sikkerhedsrisiko for byens borgere, at Sikkerhedsstyrelsen pålægger DONG Energy at udskifte samtlige låg og dæksler inden udgangen af 2007.

Den 11. januar eksploderede en kabelkasse igen, og via et brev dateret den 25. januar kræver Sikkerhedsstyrelsen af DONG at både låg og dæksler udskiftes allerede i år.

Nye dæksler klar

Jens Jakobsson, teknisk direktør i DONG forklarer, at man netop har modtaget den første leverance af de nye dæksler, og at medarbejdere allerede siden efteråret har været i gang med at skifte kabelkassernes låg. Han regner med, at kunne skifte godt 250 dæksler om måneden, og dermed akkurat nå at leve op til Sikkerhedsstyrelsens påbud.

Men allerede tirsdag i denne uge gik det galt igen. Denne gang på Østerbro, hvor et overtryk i en kabelkasse betød, at et støbejernsdæksel løftede sig få centimeter op i luften, inden det faldt skævt på plads igen.

DONG skal på grund af de nu i alt 11 eksplosioner efter krav fra Sikkerhedsstyrelsen skifte samtlige kabelkasser ud og erstatte dem med kabelskabe placeret over jorden. Et arbejde, der kræver omfattende ressourcer og derfor først forventes afsluttet i 2011. Kabelkasserne, der har ligget i byens gader siden 1950erne, har alle 38 kilo tungt støbejernslåg, som kan splintres, når det eksploderer.

De nye jernlåg, der sættes på kabelkasserne i løbet af 2007, kan imidlertid vise sig også at være farlige. I de nye låg og dæksler lukkes trykket ved en eksplosion ud via flere spjæld. Blokeres disse spjæld, vil eksplosionen stadig løfte dækslet.

vest + alvi

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.