Bomberydning efter fyraften

Københavns Politi har været uden bombehundeførere efter kl. 15.00 og i weekenden. Politidirektøren forlanger sikkerheden skærpet øjeblikkeligt.

Det er slut med fyraften klokken 15 for førerne af Københavns Politis bombehunde. Fremover skal de være på stationen til klokken 23, lyder den direkte ordre fra Københavns politidirektør Hanne Bech Hansen. Ordren skulle have været fulgt for længst, da politiet for to måneder siden konkluderede, at aftenbemanding var nødvendig i forhold til trusselsbilledet.

»Ifølge mine oplysninger var det sat i værk, at de skulle være på stationen til kl. 23. Jeg vil nu sørge for, at det sker allerede fra torsdag,« siger Hanne Bech Hansen.

Hundeafdelingerne i Roskilde og Århus, der huser de resterende af landets cirka 20 bombehunde, mangler også bombehundefører i flere af døgnets timer.

Ifølge Carsten Hebsgård, souschef i hundeafdelingen i Århus, er det normal procedure ved fund af mistænkelige genstande, at bombehundene tilkaldes først. Derefter Hærens Ingeniørtropper, der har bomberobotten, den såkaldte Rulle-Marie.

»En enkelt gang har vi ikke kunnet skaffe bombehundeførere, og der har vi måttet tilkalde Rulle-Marie, hvilket giver op til halvanden times ventetid,« siger han.

Konsekvensen af ekstra ventetid er ifølge ham et samfundsproblem, hvis man er nødt til at afspærre eksempelvis banegårde i timevis.

En gennemgang af politiets interne systemer viser ifølge vicepolitiinspektør Allan Christensen, at der i 2005 har været op i mod 300 tilfælde, hvor Københavns Politi tog ud for at tjekke en mistænkelig genstand.

Politidirektør Hanne Bech Hansen administrerer dermed den politikreds, der modtager suverænt flest bombehenvendelser. Det får hende dog hverken til at indføre weekendvagter eller betale bombehundeførerne for at stå til rådighed i deres fritid.

»Beredskabet er tilstrækkeligt, som det er,« fastholder hun og tilføjer, at politiets folk generelt er gode til at møde op, når der er brug for dem, selv om de ikke modtager betaling for at stå til rådighed.

»Hvis bombehundeførerne står på en liste, hvor man ringer til dem, når det brænder på, så skal de da klart honoreres for at stå til rådighed. Ledelsen spiller på, at bombehundeførerne er utroligt loyale,« siger Peter Ibsen, formand for Politiforbundet.

Folketingspolitikere fra S, R, DF, SF og EL er chokerede over politidirektørens prioriteringer.

»Terrorister retter sig ikke ind efter vagtplaner, weekender og julefrokoster. Der er brug for, at justitsministeren går ind i sagen. Hun skal sikre, at bombehundene og førerne er klar. Og at de får betaling for at være det,« siger Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets retsudvalg.

ole.hall@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.