Krav om kønskvote på vejskilte

Der er for meget mandehørm over byens gadeskilte. Der er 10 gange så mange mande- som kvindenavne. Ligestilling er en smuk, men urealistisk tanke, vurderer navneforsker.

Mens Oehlenschlager, Saxo, Jens Otto Krag, Christmas Møller og andre mænd breder sig fra gadehjørne til gadehjørne, er der længere mellem kvinderne.

Nu fastslår en ny opgørelse, som Københavns Kommune har lavet, at den er gal med ligestillingen på Københavns gadeskilte. Ud af de 407 officielle skilte på gader, veje og pladser, der bærer mandenavn, er blot 47 opkaldt efter en kvinde. Embedsmændene vurderer derfor i en indstilling til politikerne, at det vil være fuldt lovligt at lave en hensigtserklæring om flere kvindenavne.

Teknikborgmester Klaus Bondam (R) er derfor parat til fuldstændig ligestilling - 50 pct. skilte til hvert køn.

»Der skal flere kvinder på gadeskiltene. Det er i tråd med tiden. Jeg har intet problem med at sige, at halvdelen af navnene skal være kvindenavne,« siger Klaus Bondam, der trods sin position som formand for Vejnavnenævnet ikke egenhændigt kan tvinge kvindenavne igennem. Imidlertid lover borgmesteren fremover systematisk at bede forvaltningen om forslag til flere kvindenavne, hver eneste gang en gruppe nye veje har overvægt af mandenavne.

Der vil dog gå mange år, før kvindenavnene for alvor har indtaget byens gadehjørner. Ligestilling er urealistisk de kommende mange år, vurderer leder af Afdeling for Navneforskning ved Københavns Universitet, dr. phil. Bent Jørgensen, der er én af landets førende forskere i stednavne.

En smuk tanke

»Det er da en smuk tanke og en interessant problemstilling. Men jeg har svært ved at se, hvordan man i praksis kan gennemføre mere ligestilling, da mænd indtil for nylig har været dominerende i samfundslivet,« siger Bent Jørgensen, der henviser til, at man i øjeblikket er ved at lave et kvarter med politikernavne ved Islands Brygge, og at man også her vil komme til at møde flest mandenavne.

»Hvis man lægger vægt på, at en person skal have spillet en vis rolle i samfundslivet, er det lidt svært med kvindenavne. For de yngste mennesker, som man i øjeblikket opkalder veje efter, har været på toppen i 1960'erne og 1970'erne. Dengang spillede mændene den langt største rolle,« siger navneforskeren.

Der findes i alt 2.507 officielle vejnavne i Københavns Kommune. I kønsopgørelsen er ikke medtaget fiktive personer - såsom romanfigurer eller sagnhelte.

mikkel.thastum@jp.dk

sophie.alvi@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.