Kosakisk visit ved Amaliekajen i København

Den 20 meter lange chajka "Presviata Pokrova" på hurtigt besøg ved Amaliehaven et døgns tid.

De ser lige så maleriske ud som deres forfædre og deres leder - på ukrainsk "otaman" - Victor Polukh, der har slægtens stolthed i generne. Han vil gerne vise andre europæere, at de ukrainske kosakkers 500 år gamle traditioner har overlevet sovjetimperiets undertrykkelse.

Tirsdag anløb den 20 meter lange chajka "Presviata Pokrova" Amaliekajen i København på et kort besøg, inden sejlskibet sætter kurs mod Warnemünde som led i den årlige Baltic Sails rundt til seks havne i Østersøen samt Helsingør. Også til den nordtyske festival Hanse Sail har chajkaen bidraget med islæt fra Sortehavet.

»Vi kom ind som nummer to af 40 skibe fra Karlskrona til Rostock,« får Victor Polukh med.

Straks efter Sovjetunionens fald besluttede omkring 40 ukrainere i byen Lviv nær grænsen til Polen at fejre uafhængigheden med at bygge en chajka. Den fik navnet "Presviata Pokrova" - "Vor Frues Beskyttelse".

Efter ni måneders tømren og snedkereren var chajkaen efter forbillede fra kosakkernes frygtede flotille i Sortehavet i 1635 færdig til transporten til Kiev, hvor "Presviata Pokrova" blev søsat i floden Dnjepr.

Skibet er ejet af en forening og klarer sig for sponsormidler og salg af ukrainske souvenirs. "Presviata Pokrova" har efterhånden været i Østersøen nogle måneder og kom til København fra et besøg i Malmø. I et kompromis med historien har chajkaen fået motor og dæk. Moderne tidsplaner tillader ikke, at skibene sejler som vinden blæser til.

»Nogle af de oprindelige skibsbyggere sejler stadig med,« siger Victor Polukh, inden ambassadør Natalia Zarudna inviterer mandskabet til middag på den ukrainske ambassade.

I dag skal nogle af de moderne kosakker besøge Vikingeskibsmuseet i Roskilde, men der er gaster tilbage på skibet, som kan beses ved Amaliekaj indtil i eftermiddag. "Presviata Pokrova" håber at overvintre i Malmø, fordi det er for dyrt at transportere det til Ukraine.

else.boelskifte@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.