Christianias lyksaligheder

Under overskriften "Løgn og Venstre-propaganda" lykkedes det den 14. august Yrsa Eghave fra den såkaldte fristad "Christiania" over en halv side at udbrede sig om alle succeserne på Christiania. Fællesskabet havde sejret, man havde styr på stort set det hele - i hvert fald ifølge Yrsa Eghave.

Alternativ fortolkning

Anledningen til Yrsa Eghaves skønmaleri af Christiania - såvel materielt, historisk som idémæssigt - var et tidligere indlæg fra Jesper Schou Hansen, som åbenbart havde trigget Yrsa Eghave ganske betragteligt. Ja, som læser blev man oven i købet orienteret om, at mangt og meget af det, der sker ude i ghettoen - den såkaldte fristad - skulle være udtryk for innovation. En omfortolkning af dette begreb, som hverken Skat (det tidligere Told & Skat) eller politiet er voldsomt enige i går i den rigtige retning. Fakta er jo også, at Yrsa Eghave er medlem af Christianias Pressegruppe - en organisation/enhed, der i mange af de områder, hvorfra Christiania har hentet inspiration, ofte beskæftiger sig mere med propagandavirksomhed end god presse-etik.

Erhvervelsen

Yrsa Eghave forsøger at forklare, hvordan christianitterne allerede »lang tid før 1989 betalte de fulde udgifter til vand, strøm, renovation m.m.«. Yrsa Eghave mangler dog ét væsentligt forhold: Hvordan blev området "erhvervet" for mere end 35 år siden? For os andre med fast bolig er de udgifter, som Yrsa Eghave nævner, en temmelig beskeden del af de samlede boligudgifter. Vi andre har et betydeligt beløb, der relaterer sig til erhvervelsen af den faste ejendom, at forholde os til.

Besat område

I min erindring blev den såkaldte fristad etableret på baggrund af en besættelse, et tyveri! Hele området repræsenterer i dag en betydelig værdi, som kunne komme det lovformelige fællesskab - samfundet uden for Christiania - til gode. Yrsa Eghaves indlæg er godt bevis på, hvor tæt presse- og propagandabegrebet er knyttet til hinanden - også i den såkaldte fristad. Desværre har journalisten og forfatteren Peter Olesen, som jeg i øvrigt respekterer meget og sætter stor pris på, ved flere lejligheder på det nærmeste kanoniseret nogle af bygningerne på Christiania. Dette til trods mener jeg, at besættelse, tyveri og selvtægt er forbudt i dette land. Og det er fortsat fællesskabet kongeriget Danmark, der ejer de besatte områder, som christianitterne i mere end 35 år har fået lov til at boltre sig på. Måtte retssamfundet en dag inden længe også komme til at fungere i de besatte områder!

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.