Døve skal opereres på begge ører

Døve børn vil nu få tilbudt operation på begge ører for at klare sig bedre. Tidligere blev kun det ene øre opereret.

Amtssygehuset i Gentofte vil fra den 1. september tilbyde døve børn en operation, som sætter dem i stand til at høre på begge ører.

Siden 2000 har sygehuset opereret døve på det ene øre, men Sundhedsstyrelsen vurderer nu, at børnene bliver så meget bedre fungerende af at blive opereret på begge ører, at de skal have tilbuddet.

Derfor vil Københavns Amt og Region Hovedstaden i denne uge efter al sandsynlighed bevilge de godt fire mio. kr. ekstra, som det koster for resten af 2006.

»Efter at have arbejdet med denne type operation i flere år ved vi nu, at de, som har fået implantationen på begge ører, klarer sig bedre, både hvad angår indlæring og socialt. For det første hører man naturligvis bedre, når man kan bruge begge ører. For det andet hører man mere præcist, når man kan vurdere, hvor lyden kommer fra - ligesom man kan se, selv om man kun har synet på et øje, men ikke helt kan afstandsbedømme,« forklarer Ole Faber, som er sundhedsfaglig vicedirektør i Københavns Amt.

150 får nyt tilbud

Ved operationen får den døve indopereret en elektrode i det indre øre. Elektroden bliver forbundet til en mikrofon og en minicomputer, der kan omdanne lyd til elektriske impulser.

Fra at have været totalt døv eller meget stærkt hørehæmmet kommer barnet til at høre. En del af de opererede børn har mistet hørelsen i forbindelse med meningitis.

Alle døve, som opereres efter den 1. september, vil få tilbudt den såkaldte cochleare implant på begge ører, men også de godt 150 børn, som allerede er opereret på Amtssygehuset i Gentofte, vil få muligheden.

Sygehuset regner med, at godt 100 af disse vælger en operation på det andet øre. »Vi rådgiver forældrene, men det er naturligvis op til dem selv. Der er altid en risiko for, at noget kan gå galt ved en operation. Derfor foretrækker nogle at nøjes med ét velfungerende øre. Andre er tilbageholdende, fordi udviklingen går så hurtigt, at der måske kommer ny og bedre teknologi en dag, hvor det vil være bedre, hvis man ikke har været opereret før,« siger Ole Faber.

Jo tidligere, jo bedre

Totalt døvfødte børn opereres kun op til femårs-alderen. Når hjernens hørecenter ikke har været stimuleret med lyd, lærer barnet ikke at sætte signalerne sammen, og de sproglige resultater er ikke gode.

»Jo tidligere et helt døvt barn bliver opereret, jo bedre bliver barnets talesprog,« konstaterer Ole Faber.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.