Hærværksrus på Nørrebro

Først kom graffitien. Senere flasker, brosten og bål. Politiet måtte hente forstærkning, da omtrent 400 unge improviserede en fest og gik amok på Nørrebro. I alt blev 56 anholdt.

Sporene fra hærværksrusen rammer først øjnene. Så næsen. Knuste ruder, løsrevne brosten, graffiti og en olm lugt af brændt gummi og asfalt pryder søndag morgen Jagtvej på Nørrebro. Der har været fest. Sådan en fest, som ingen har lyst til at rydde op efter.

»Der var tale om en slags rave-party, der er opstået i nogle ubenyttede lokaler mere eller mindre impulsivt,« fortæller Jens Carlsen, central vagtleder ved ordenspolitiet i København.

Festen var planlagt over sms i løbet af lørdag aften. Og på kort tid blev et slæng med hang til nitter, sort lædertøj og piercinger samlet i de falmende bygninger på Jagtvej 155. Sprayflaskerne blev brugt flittigt. Folk hang ud ad vinduerne og satte med fede sorte typer deres signaturer på husmuren.

»De godt 400 festdeltagere var nogle halvautonome typer. Vi kunne genkende nogle fra Ungdomshuset lidt længere nedad gaden. Halvdelen var indenfor, mens resten stod på gaden eller på taget og kastede sten på bilerne,« siger Jens Carlsen.

Stadig rod

Da klokken er 8.30 søndag morgen, har politi, brandvæsen og håndværkere ryddet op i flere timer. Men der er stadig rod. Et par flækkede røde tagsten har lagt sig til rette på taget af en sølvgrå Mazda, som om de sover rusen ud. Lidt længere henne ad gaden ved bilforhandler Ebbe Elmer har tagstenene fået følgeskab af flasker og brosten. Der er 25-30 biler med skrammede kølerhjelme, buler i taget og knuste ruder. Og så er der den sølvgrå Suzuki, der stod for tæt på et af bålene på vejen, og nu har en smeltet gummiliste slaskende hen ad den svedne asfalt.

Den første politipatrulje ankom ved 01.30-tiden søndag nat for at dæmpe festen. Men flyvende brosten fra forsamlingen fik patruljen til at vende om. Der måtte hentes forstærkning. Inden for de næste par timer var der assistance fra Glostrup og Gladsaxe Politi. Der var godt 100 betjente og 10 hundevogne, da det lykkedes at få festen opløst.

»Vi gav de unge besked om, at de skulle forsvinde, hvis ikke de ville anholdes. En del af dem flygtede gennem kældergange. Andre blev,« fortæller Jens Carlsen. Politiet anholdt otte for at deltage i opløb. Derudover anholdtes én for vold mod tjenestemand. Personen havde kastet en dåse efter en betjent. Betjenten havde hjelm på.

Senere på natten fik politiet meldinger om, at festen var flyttet til Amager under Knippelsbro. En gruppe på 50-60, der tidligere på aftenen havde været til fest på Jagtvej, lod endnu engang deres sprayflasker og signaturer tale. Enkelte var ved at hente træpaller, der kunne bruges til bål under broen.

Alle løsladt søndag

Politiet bad dem igen forsvinde eller blive anholdt. Kort efter måtte 47 personer opgive fest, bål og graffiti. De blev kørt til Bellahøj Station, hvor der blev dækket op til en tur i detentionen, en kort afhøring og en bøde på 1.000 kroner for at have overtrådt ordensbekendtgørelsen. »Mange af dem var påvirket af forskellige ting, så de trængte til at komme ud af rusen,« konstaterer den vagthavende. Ifølge politiet er urolighederne nogle af de voldsomste på Nørrebro i flere år. Der er intet, der tyder på, at optøjerne var politisk motiverede.

Søndag eftermiddag var alle blevet løsladt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.