Med nogen undren

Det var med nogen undren, jeg læste Birthe Skaarups (DF) kommentar til adjunkt Thomas Søbirk Petersen og professor Jesper Rybergs artikel "Tvangsbehandling - en bitter pille".

Det er helt klart, og det tror jeg, alle mener: Unødig tvang bør undgås. Men når det er sagt, så er der situationer med svært psykisk syge og kriminelle psykotiske personer, der gør tvang nødvendig. Diskussionen går ikke på, om der ønskes mere tvang, Birthe Skaarup, men på at der kan gribes ind tidligere i forløbet, så sagesløse borgere ikke skal af med livet eller invalideres, før end der kan gribes ind over for en psykisk syg person, der går amok, fordi han/hun ikke har taget sin ordinerede medicin.

Farlige situationer

Det, som vi, der sidder med problemerne, ønsker, er en lovgivning, der muliggør, at svært psykisk syge kan tvinges af fagpersonalet til at tage den ordinerede medicin, hvis de dropper ud. Kan den ambulante tvangsmedicinering gennemføres, har vi mulighed for at undgå, at den svært psykisk syge gør skade på sig selv eller det omgivende samfund. Kan ambulant tvang ikke gennemføres, skal der først en farlig situation til, før vi kan tvangsindlægge personen, og så bliver den syge alligevel tvangsmedicineret.

Uduelig lovgivning

Det betyder, at vi kan undgå en ydmygende og belastende tvangsindlæggelse, at vi kan undgå, at det omgivende samfund lider overlast, og dermed kan vi medvirke til at sikre, at den psykisk syge kan få så normal en tilværelse som mulig, at de psykisk syge får en større accept i det omgivende samfund, for truslen om vold minimeres. Derfor er ambulant tvang et godt tilbud. Så Birthe Skaarup, der er ikke, som postuleret, tale om mere tvang, men om rettidig omhu og dermed bedre omsorg for de psykisk syge. Med alle de senge, der er nedlagt, er vi nødt til at have en moderne psykiatrilovgivning og ikke blive hængende i den gamle, som har bevist sin uduelighed.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.