Advarsel mod genforsøg

Millioner af gensplejsede plantefrø bliver spredt på forsøgsområde på Amager, selv om der fra flere sider lyder advarsler om en sikkerhedsrisiko.

Trods advarsler fra sikkerhedseksperter og miljøorganisationer er et københavnsk biotekfirma i øjeblikket ved at sprede millioner af genmanipulerede plantefrø på Amager. Noget af arvematerialet stammer bl.a. fra en flue.

Eksperimentet sker på et afspærret militærområde, hvor firmaet Aresa A/S har indledt et forsøg, der på papiret kan revolutionere bekæmpelse af landminer, som i millionvis er skjult rundt om i verdens konfliktområder. Forskerne har i laboratoriet ændret en helt almindelig plante - gåsemad - der i stedet for sin sædvanlige grønne farve vil skifte til rød ved kontakt med sprængstof. Dermed kan efterladte miner lettere findes og destrueres.

Men Forskningscenter Risø, der er blandt verdens førende inden for risikoanalyser, rejser i en udtalelse til Skov- og Naturstyrelsen betænkeligheder ved forsøget.

»Ansøgningen er af en sådan kvalitet, at den rejser mange spørgsmål, som ikke besvares. Det er derfor vanskeligt at vurdere, om udsætningen lever op til de reguleringsmæssige krav,« hedder det.

Uklart materiale

Seniorforsker Rikke Bagger Jørgensen, Risø, forklarer, at planternes genetiske materiale er uklart.

»Det er svært at se, hvilke gener planterne egentlig indeholder,« siger seniorforskeren.

Af et notat til Folketinget fra Skov- og Naturstyrelsen fremgår, at der hersker usikkerhed om, hvilke egenskaber forskerne har puttet ind i planterne:

»Det er ikke beskrevet i ansøgningen, hvilke gensekvenser der rent faktisk er indsat i de genmanipulerede plantelinjer,« skriver styrelsen, som anbefaler bedre beskrivelser, hvis Aresa skal have tilladelse til at markedsføre planten.

Danmarks Fødevareforskning vurderer i lighed med Skov- og Naturstyrelsen, at en beskrivelse af de indsatte gener »er ikke helt klar«.

Mads Christensen, kampagnechef i Greenpeace, advarer om, at der ikke er lavet tilstrækkelige laboratorieforsøg om sundhedsrisiko.

»Der er tale om glade amatører, som ikke bør håndtere noget så uigenkaldeligt som udsætning af genmodificeret materiale i naturen,« siger Mads Christensen.

»Latent risiko«

Miljøorganisationen NOAH modsætter sig i et høringssvar også forsøget. Det begrundes med risiko for ukontrolleret spredning af genmateriale:

»En seriøs latent risiko, som NOAH under ingen omstændigheder kan acceptere.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.