S: Børn skal straffes for lange ferier

Mere end fire ugers årligt fravær i folkeskolen skal have den konsekvens, at eleverne dumper, mener socialdemokrat.

Det skal være slut med, at forældre til særligt tosprogede elever tager på ferie med deres børn uden for skolernes ferier.

Socialdemokraternes socialordfører og næstformand i børne- og ungdomsudvalget Lars Rasmussen foreslår, at alle folkeskoleelever, der er væk mere end fire uger om året, skal gå en klasse om.

»Forældrene sjofler folkeskolen, og det er synd for børnene. Det er helt urimeligt, at nogle børn reelt har i alt 20 ugers ferie om året,« siger han.

I dag rykker børn i folkeskolen automatisk op på næste klassetrin, og det er forældrene, der alene kan afgøre, om deres børn eventuelt skal gå et år om.

Derfor mener Lars Rasmussen, at lærerne

med henvisning til kontante og klare regler skal kunne bestemme, om eleverne har brug for et år mere på samme klassetrin.

»Vi svigter børnene, hvis ikke vi gør noget. Der har været for meget berøringsangst over for at snakke om, at det er indvandrerelever, der er meget væk, fordi de er med deres forældre på ferie i hjemlandet. Det problem er vi nødt til at snakke åbent om,« siger han.

Skolen vil bestemme

Forslaget møder dog umiddelbart modstand hos skolefolk.

»Der er nogle indvandrerelever, som er meget væk, og som skoleleder vil jeg meget gerne have flere muligheder for at bestemme, om eleverne skal rykke en klasse op. Der er mange elever, der burde gå om, men det skal være på baggrund af en individuel vurdering, og ikke fordi de har været meget væk,« siger Michael Olesen, skoleleder på Grundtvigsskolen på Nørrebro.

Ifølge Kim Laursen, formand for Skole & Samfund i København, er afstraffelse dog ikke vejen frem, mens næstformand i Københavns Lærerforening Ole Hein Christensen mener, at man i stedet skal gøre mere ud af at forklare forældrene, hvilke konsekvenser det

har, at børnene er væk fra skolen.

»Ellers ender man med at tage børnene som gidsler.«

For firkantet

På Rådhuset er der skepsis mod forslaget.

»Det er for firkantet. Det er forældrenes ansvar, at børnene bliver undervist, når de er væk,« siger Majbritt Mamsen (K), som peger på, at børn og ungdomsudvalget et par gange om året får oversigter over fraværet på byens skoler.

Lars Dueholm (V) mener ikke, at det er fraværet i sig selv, men årsagen til fraværet, skolerne skal være opmærksomme på:

»Vi skal slet ikke sanktionere, med mindre der er tale om reelle genopdragelsesrejser. Her mener jeg til gengæld, at man bør sætte hårdt ind ved f.eks. at trække i forældrenes kontanthjælp eller børnepenge.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.