Leder: Ghettoklasser

REAKTIONERNE kom med lynets hast, da en skole på Vesterbro forleden meldte ud, at man fra på mandag agtede i enkelte timer at inddele de nye børnehaveklasse-elever efter deres sproglige baggrund. Ikke konsekvent hele dagen, men i kortere perioder. Formålet var angiveligt at styrke indlæringen og den sociale kontakt hos begge grupper af børn.

AUTOMATREAKTIONEN fra politikerne hos de radikale, socialdemokraterne, SF og Enhedslisten overraskede næppe nogen. Det var diskriminerende, ulovligt og et helt forkert signal at sende, mente de. Derfor så det en kort overgang ud til, at skolen på Vesterbro, der har en massiv overvægt af børn med indvandrerbaggrund, alligevel ikke ville få lov at splitte eleverne op på den måde.

Nu har undervisningsminister Bertel Haarder så blandet sig i sagen. Han er heldigvis af en anden mening. Det er en række skoleledere og en professor i tosprogethed fra Danmarks Pædagogiske Universitet også. De peger alle på, at der med stort pædagogisk udbytte i årevis har været gennemført lignende opdelinger på flere skoler i København.

Umiddelbart skulle man ellers mene, at den form for opdeling måtte gå direkte imod integrationstanken, hvor børn skal lære af hinandens forskellighed. Samtidig er problemet naturligvis helt konkret, at der på en række københavnske skoler stort set kun går indvandrerbørn, fordi forældrene til de danske børn vælger at sende dem andre steder hen. Her har metoden med at opdele børn efter sproglig baggrund formået at tiltrække flere danske børn og skabe mere målrettet undervisning. Det siger dog sig selv, at på et tidspunkt vil det være frugtbart og nødvendigt at blande børnene igen. På længere sigt befordrer ghettoklasser ikke integrationen, uanset hvilken etnisk baggrund man har.

FORHÅBENTLIG får Vesterbro-skolen lov at gøre sig sine erfaringer.

Det er ikke helt urimeligt at antage, at de skolefolk, der har problemerne inde på livet hver eneste dag, nok har en bedre forståelse for deres mulige løsning end diverse politikere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.