Sarah fældede cykeltyv

Ved et tilfælde opdagede Sarah et cykeltyveri midt på Købmagergade i København. Snarrådigt fulgte hun efter gerningsmanden, kontaktede politiet og forhindrede på den måde endnu en irriterende forsikringssag.

Hvad er det? Lyden kommer fra bænken og passer slet ikke ind i gågadens trafik.

Sarah kommer gående ad Købmagergade. Hun har lige passeret Klareboderne på vej mod Nørreport Station, da hun hører det høje klik.

Hun fortsætter lige ud. Drejer end ikke hovedet, for nu gælder det om ikke at afsløre sig selv. Men ud af øjenkrogen får hun alligevel bekræftet det, som hun instinktivt tænker.

På den grønt malede træbænk ud for Esprit sidder en ung mand med armen oppe over gelænderet. Som om han dækker for noget. Med den anden hånd har han netop klippet wirelåsen over til den sorte og røde mountainbike, som står parkeret på bagsiden af bænken.

Sarah kan ikke se boltsaksen. Men hun er ikke i tvivl. Det er en cykeltyv! Derfor standser hun op nogle meter længere nede ad Købmagergade. Spørger sig selv, hvad hun skal gøre. Konfrontere ham? Lade som ingenting? Kontakte politiet?

Sarah vender sig om, som om hun venter på nogen. Og der ser hun, hvordan den unge mand rejser sig, griber fat og slæber af sted med cyklen, som stadig er låst med en hjullås.

I retning af Sarah og Nørreport Station. I Sarahs verden er der kun et - snarrådigt - svar på hendes eget spørgsmål.

Sarah griber sin mobiltelefon, ringer til nummeroplysningen, får fat i nummeret til Københavns Politi og ringer til vagthavende på Station City.

Har I en ledig vogn?

Sarah er 27 år. Hun har netop drukket kaffe på Café Europa og er egentlig bare på vej hjem denne onsdag aften omkring kl. 21.00 i slutningen af juni. Men pludselig får hun andet at tænke på.

»Har I en patruljevogn i nærheden af Nørreport,« spørger hun og forklarer, hvordan hun netop har overværet et cykeltyveri, og at tyven nu er på vej med cyklen mod stationen.

»Det har vi ikke,« lyder svaret i den anden ende.

»Det var ærgerligt, for jeg går og holder øje med ham.«

»Vent lidt!« siger vagthavende, mens Sarah kan høre ham kalde vognene på gaden.

Det skal være nu

Situationen er ganske uvant for Sarah. Hun har truffet sit valg, og nu gælder det bare om at hjælpe politiet, så godt hun kan. Adrenalinet begynder at pumpe rundt i kroppen. Hun holder hele tiden vagthavende opdateret om situationen, mens han samtidig forsøger at finde en patruljevogn i nærheden.

»Hvordan ser han ud?«

»Han er hvid og ca. 21-22 år. Han har sådan nogle baggy shorts på, en grå trøje, blå kasket og rygsæk.«

Sarah når hen til Kultorvet, og hun går stadig foran cykeltyven. Hele tiden spørger vagthavende: »hvad sker der nu?«, og Sarah prøver så camoufleret som muligt at svare uden samtidig at afsløre sig selv.

Jeg er ikke særlig neutral, tænker hun, som hun vender sig for at holde et vågent øje med tyven. Ved Jensens Bøfhus stopper tyven kortvarigt op, og politiet vinder lidt tid. Men er det nok?

Samtidig et sted på Frederiksberg følger to betjente i en patruljevogn udviklingen på Købmagergade. Over politiradioen får de løbende meldinger fra vagthavende, som stadig har Sarah i telefonen.

»Han forlader Kultorvet og går mod Nørreport Station.«

Nu skal det gå stærkt.

»Det skal altså være nu, hvis I skal nå det, for han er ved at praje en taxa!« råber Sarah sagte, mens vagthavende orienterer hende om, at »vi er på vej«!

Bedst som Sarah tror, at dramaet slutter med en lang næse, sker der noget overraskende.

Cykeltyven stiller den sort-røde mountainbike op ad væggen ved Nørrevold og går ind på McDonald's.

Jeg kan se en politibil

Øjeblikke efter kommer en patruljevogn kørende ad Bernstorffsgade, hvorfra den hastigt fortsætter over H.C. Andersens Boulevard ad Nørrevoldgade med retning mod Nørreport Station.

»Jeg kan se en politibil nu,« fortæller Sarah vagthavende, netop som politibetjent Michael Dam Larsen kører patruljevognen fra Station City op over fortovet og parkerer på Fiolstræde.

»Gå hen og skab kontakt med patruljevognen,« befaler vagthavende over mobiltelefonen.

»Det gør jeg. Hej igen.«

»Nej! Vent, til du har skabt kontakt!«

Skab kontakt. Sådan taler kun politifolk, tænker Sarah, mens adrenalinet stadig pumper rundt i kroppen. Sarah går hen til patruljevognen.

Her fortæller Sarah sin historie, giver sine personlige data og undskylder i øvrigt over for de to unge, mandlige betjente, at hun forstyrrer dem på deres vagt med noget så småt som et cykeltyveri.

»Det er kun godt, at du ringer. Men vi stormer altså ikke lige ind på McDonald's og hiver ham ud,« forklarer Michael Dam Larsen ved rattet smilende.

I stedet bakker han patruljevognen nogle meter længere ned ad Fiolstræde, så den ikke er synlig fra McDonald's.

Missionen er overstået

Sarahs mission er nu overstået. Hun har kontaktet politiet, som vil tage affære her fra. Cyklen er peget ud, og hun har givet sit signalement af tyven.

Alligevel kan Sarah ikke bare forlade Nørreport. Hendes hjerte banker, og hun er nødt til at se, hvad der videre sker. Derfor stiller hun sig ved kiosken på Nørreport, hvorfra hun kan se både cyklen, indgangen til McDonald's og patruljevognen i Fiolstræde.

Kort efter kommer tyven ud. Med en burger i hånden. Langsomt spiser han den, mens Sarah frygter, at han skal få nys om politiets tilstedeværelse og derved lader cyklen stå. Men det gør han ikke.

Med maven fuld hanker han op i den åbenlyst temmelig dyre mountainbike og begiver sig hen mod Gothersgade.

Fra sin position ved kiosken kan Sarah se patruljevognen svinge ud af Fiolstræde, gasse op hen ad Nørrevold med blå blink på taget, inden den kører op over fortovet, hvor de to betjente springer ud foran cykeltyven.

»Er det din cykel?«

Spørgsmålet kommer fra Michael Dam Larsen, som netop er trådt ud af patruljevognen. Foran står en ung mand, som er synligt beruset.

Betjentene beder om noget ID og kan i kriminalregistret konstatere, at den unge mand er islænding og allerede en herre, som står noteret for smårapserier, indbrud og brugstyveri.

»Selvfølgelig er det min cykel!,« svarer han irriteret og aggressivt.

Situationen er ved at udvikle sig en lille smule opgivende for betjentene. Manden siger, at han bare har mistet sin cykelnøgle.

Problemet er, at cyklen end ikke er meldt stjålet endnu.

Derfor kan betjentene i realiteten ikke gøre så meget mere, andet end at forsøge at lokke manden i en fælde.

De kan heller ikke visitere ham, når de ikke har noget på ham.

Bedst som de skal til at lade manden gå, sker der endnu en gang noget ganske overraskende.

»Hey! Det der ligner altså min cykel!« siger en kvinde i midten af 30'erne, som kommer forbi.

»Har du en nøgle, som passer til?« spørger Michael Dam Larsen.

»Ja, og jeg har lige ringet til politiet og meldt cyklen stjålet,« svarer kvinden, finder nøglen frem og låser cyklen op.

Cykelsmed på arbejde

For den unge islænding er det svært at finde en grimasse, der kan passe. I stedet har de to betjente mere end en formodet mistanke, og de kan derfor begynde at visitere den unge mand.

I lommen har han en lille klump hash, men endnu mere interessant gemmer rygsækken både en nedstryger og to bidetange.

»Det er ,fordi jeg arbejder som cykelsmed,« svarer han og fastholder sin uskyld.

»Det er fint. Klokken er nu 21.38, og du kan betragte dig selv som sigtet for brugstyveri.«

Kvinden kører bort på sin cykel, Sarah har forladt Nørreport, manden får lov at gå og kan se frem til et girokort fra politiet, mens de to betjente fortsætter deres patrulje ud i den lyse sommeraften.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.