Misforstået lokalpatriotisme

Kolonihaveejernes påtagede bekymring for fodboldbanerne på Kløvermarken er misforstået lokalpatriotisme, der ikke bør blokere for overborgmesterens visionære byggeprojekt. I KØBENHAVN den 3. august gengiver Jamilla Alvi et spørgsmål, jeg stillede på debatmødet om byggeriet omkring Kløvermarken den 1. august.

Selv om Alvi skal have tak for at beskrive, at der også var andre end protesterende kolonihave-ejere til stede den aften, mener jeg dog, at den gengivne del af mit spørgsmål på en uheldig måde er taget ud af en kontekst.

En flyttekæde

Mit spørgsmål til panelet handlede nemlig på ingen måde om min egen boligsituation, men om, hvordan vi kan hjælpe de mange studerende og børnefamilier, der enten er boligløse eller bliver boende i alt for små lejligheder, fordi det eneste alternativ er en pendlertilværelse med base i forstæderne. Her kunne et byggeri omkring Kløvermarken være første skridt til at sætte gang i en flyttekæde, der ville skaffe passende boliger til børnefamilierne og dermed frigøre små lejligheder til de enlige og de studerende. København er en dynamisk og spændende by, fordi her stadig bor mennesker fra alle sociale lag. Det kan dog hurtigt ændre sig, hvis den politiske vilje og handling blokeres.

Fagflugt

Får de protesterende lov til at stoppe planerne om boliger med huslejer, som hjemmehjælpere og skolelærere kan betale, vil byen i stedet opleve langt større problemer end placeringen af et i øvrigt smukt og nytænkende byggeri. Det burde ikke være en urimelig forventning, at man kan bo i en nogenlunde nærhed af sin arbejdsplads, og fortsætter boligmanglen, kan konsekvensen hurtigt blive fagflugt fra vitale sektorer i København. Ironisk nok tydede de fremmødte protestanters gennemsnitsalder på, at de selv overvejende tilhørte den aldersgruppe, der først ville mærke fagflugten fra hjemmeplejen. Islands Brygge og Christianshavn er på hver deres måde unikke lokalsamfund i København, hvor børnene gerne vil blive boende, når de flytter hjemmefra. Det er dog blevet sværere og sværere i takt med de stigende boligpriser, og billige boliger omkring Kløvermarken kunne derfor tillade en større del af dem at blive boende i lokalområdet.

Alle andre steder

I det lys er kolonihaveejernes holdning om, at man gerne vil have flere billige boliger - bare ikke der, hvor man selv bor - simpelthen misforstået lokalpatriotisme. Man mener, at Amager allerede har "taget sin del af slæbet", og foreslår i stedet at bygge billige boliger "alle andre steder". Men skal vi sikre billige boliger til almindelige mennesker, og skal vi dæmme op for boligmanglen i København, så skal vi bygge alle de steder, hvor det overhovedet kan lade sig gøre. Det betyder både omkring Kløvermarken og alle andre steder, hvor der under rimelige hensyn måtte være plads. Og det ville også komme kolonihaveejernes egne børn til gode.

Generationskonflikt

Diskussionen om byggeri omkring Kløvermarken handler i langt højere grad om en generationskonflikt, end den handler om partipolitik. Derfor er det uretfærdigt, hvis de selvretfærdige kolonihaveejere får lov til at blokere for overborgmesterens visionære byggeprojekt. Når både Jakob Hougaard, Manu Sareen og Anne Vang lover, at alle boldbanerne ikke bare bevares, men også renoveres i forbindelse med randbyggeriet, fremstår modstanderne mere som egoistiske pensionister, der under påtaget omsorg for fodboldspillerne bekymrer sig mere om deres egne kolonihaver end om, hvordan vi løser almindelige menneskers boligproblemer og samtidig forbedrer vores idrætsfaciliteter.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.