Stadig nej til mere tvang

Under overskriften "Tvangsmedicinering - en bitter pille" har adjunkt Thomas Søbirk Petersen og professor Jesper Ryberg fra Roskilde Universitetscenter et interessant indlæg i nærværende avis, set i lyset af nogle dramatiske hændelser i København, hvor syge med psykiske lidelser har været involveret.

De stiller blandt andet spørgsmålet, hvad borgere, politikere og sundhedspersonale kan gøre for at forhindre, at mennesker med psykiske lidelser begår voldsom kriminalitet, og hvor de samtidig analyserer den debat, der er foregået hen over sommeren, om der skal iværksættes endnu mere tvang over for psykiske syge personer og om håndhævelse af deres retssikkerhed.

Etisk problematisk

Jeg må lige slå fast, at med hensyn til de omtalte ulykkelige hændelser ville den foreslåede paragraf om tvungen opfølgning i psykiatriloven ikke kunne have fundet anvendelse, men de kunne måske have været undgået, såfremt de psykisk syge havde fået den rette behandling og omsorg, hvilket også i disse tilfælde blev efterlyst af politiet. Jeg mener ikke, at vi skal have mere tvang, for der findes jo allerede muligheder for at indlægge psykisk syge, såfremt de er til fare for sig selv eller andre, eller de behøver behandling. Mere tvang er etisk problematisk, som indlægsholderne også påpeger, og det er efter min opfattelse i modstrid med patienternes retsstilling, også fordi man overskrider nogle grænser fra samfundets side ved at bryde ind i patientens hjem og uden informeret samtykke tvangsmedicinerer patienten.

Mere omsorg

Jeg erkender, at kriminalitet blandt psykisk syge har været stigende, og derfor bør man forsøge at analysere hvorfor. Jeg mener, at der er nedlagt for mange sengepladser, at man meget tidligere skal ind at forebygge indsatsen, så de syge ikke begår kriminalitet. Jeg vil have mere omsorg og medmenneskelighed ind i den psykiatriske indsats. Vi har her en gruppe patienter, der i forvejen er i en vanskelig situation, og jeg mener, vi bør have et samfund, hvor vi ikke udvisker grænsen mellem frivillighed og tvang. Vi skal udbrede opsøgende psykoseteam, der skal indgå i samarbejde med patienten, dennes familie og øvrige netværk, samt skaffe tilbud om beskæftigelse og fritidstilbud og give støtte i patientens eget hjem og miljø, således at kontakten bliver fastholdt til patienten i lokalmiljøet. Det har vist sig, at der er mange markante positive effekter ved de opsøgende team.


Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.