Christiania bliver Christianias død

Eksperimentet Christiania er i dyb krise. Ikke så meget fordi politikerne på Christiansborg med massivt flertal har vedtaget en plan for området, der skal sikre, at det asociale miljø bliver fjernet, men allermest fordi Christianitterne fortsat ikke kan kende forskel på lovligt og ulovligt.

Vi har diskuteret Christiania i mere end 30 år - og christianitterne har haft oceaner af tid til at rette sig efter de love, som gælder både for mig, københavnerne i øvrigt og altså også christianitterne. Det har de ikke gjort. De har fået alle chancer og misbrugt dem på stribe. Skåret ud i pap så har christianitterne i årevis levet på nas af det øvrige samfund og set stort på loven ved bl.a. at drive storstilet narkohandel.

Slut med nasseri

Nu har et så godt som enigt folketing med en beslutning bøjet i neon bestemt, at det er slut med Christianias nasseri - der skal fremover betales husleje, loven skal følges - og narkohandlerne bliver der slået hårdt ned på. Det forstår en del christianitter ikke. Nogle fremfører ligefrem, at de eksempelvis betaler husleje til deres egen fælleskasse, har passet på området og alt mulig andet. Jeg har på flere møder oplevet christianitter, der påstod, at de dermed havde betalt husleje. Men at betale til sig selv i fælleskassen, nyde frugterne fra tyveriet og ikke betale til ejeren, har intet med huslejebetaling at gøre. Pengene til fælleskassen er ligefrem brugt på bl.a. kampagner for fri narko og alle mulige støtteudtalelser, der næppe kan retfærdiggøre, at der er tale om nogen som helst form for huslejebetaling. Christianitterne har groft misbrugt den tillid, skiftende folketing har vist dem. Det er heller ikke rimeligt at belønne et tyveri med gratis huslejer og andre fordele. Hvorfor er det, cykelhandleren på Christiania ikke skal betale husleje, når alle andre cykelhandlere i kongeriget skal? Hvorfor skal cafeerne på Christiania ikke betale husleje, når alle andre skal? Sådan kan man blive ved.


De nasser sig til noget, alle andre skal betale for, og det er der ikke for to øre rimelighed i. De må betale ligesom alle andre - og vil de ikke det, så må de lige som alle andre flytte. Længere er den ikke.

Et nyt Christiania

I øjeblikket arbejdes der med en plan for et "Nyt Christiania". Et sted, hvor der er plads til de, der er indstillet på at følge de love, der gælder for alle her i landet. Bl.a noget så simpelt som at betale husleje. Derfor arbejdes der med muligheden for nybyggeri på Christiania, så almindelige mennesker kan få adgang til at bo ved det fredede areal. På helt almindelige vilkår vel at mærke. Venstre har derfor i Københavns Borgerrepræsentation også fået vedtaget, at vi skal arbejde med at få lavet billige boliger på Christiania - til gavn for alle. Planerne herfor, har borgerrepræsentationen vedtaget, skal være klar inden udgangen af september i år. Det har været umådelig svært at få Christiania til at deltage i processen med at skabe lovlige forhold på området. Christianitterne skal i bund og grund gøre op med sig selv, om de vil overleve eller sumpe til i ulovligheder. Jeg ser flere positive tegn på, at nogle christianitter vender sig mod den tidligere så massive handel med narko.

Sympatien forsvinder

Tilbage er en gruppe - og jeg skal ikke gøre mig klog på, hvor stor den er - som åbenbart finder det nødvendigt igen og igen at slås med politiet. Jo flere gange vi ser billeder fra Christiania, hvor politiet bliver overfaldet og i bogstaveligste forstand pisset på, jo mindre sympati har christianitterne ude i befolkningen. Man kan ikke i længden blive ved med at bilde omverdenen ind, at det bare er alle de andre, der er slemme, når Christiania i dag står for selvtægt, vold mod politiet, narkohandel, hælercentral og så videre. Det nytter ikke noget, at man lader sig forblænde af Christianias positive sider. At pakke volden, narkoen, ulovlighederne og det asociale ind i gavepapir og give det rød sløjfe på, gør det hverken acceptabelt eller fornuftigt. Det er ikke politikerne, der er ved at tage livet af Christiania. Det er Christiania selv.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.