Ambulant tvang er et nødvendigt alternativ

Det var et interessant indlæg fra adjunkt Thomas Søbirk Petersen og professor Jesper Ryberg i KØBENHAVN 5. august, som jeg læste med stor glæde.

Det er klart, at ingen fagligt kompetente personer er interesserede i at udøve større magt end højst nødvendigt over for alvorligt psykisk syge. Nu skal man i disse sammenhænge også gøre sig klart, hvad der betragtes som magtanvendelse, for der skal i virkeligheden meget lidt til, før vi taler om magt. Når der debatteres om det hensigtsmæssige i ambulant tvang med hensyn til medicinering, og hvad det kan føre til, hvis man gør det og hvis man ikke gør det, så må man jo logisk konkludere.

Funktionel lovgivning

Hvis fagpersonalet ikke kan overtale den svært psykisk syge til at tage sin ordinerede medicin - som normalt i denne kategori er institueret i en psykiatrisk afdeling - og hvis ikke dette personale har mulighed for ambulant tvang, så ender det ofte med en tvangsindlæggelse på et eller andet tidspunkt - og her først efter at den psykisk syge har været til fare for sig selv eller sine omgivelser. Under denne tvangsindlæggelse vil patienten blive tvangsmedicineret af sandsynligvis det samme personale, som ambulant ville kunne have tvangsmedicineret patienten uden den opslidende og ydmygende tvangsindlæggelse. Det er her, en mere moderne og fleksibel lovgivning - som foreslået af regeringen - ville spare mange for ubehageligheder. Mange psykisk syge kan - med en velindstillet medicinering - klare sig og leve i samfundet. Det er positivt, og det skulle gerne fortsætte og udvides. Så af hensyn til den psykisk syge, men også af hensyn til det omgivende samfund, er det nødvendigt, at vi har en moderne, funktionel lovgivning. Vi skal ikke, af skræk for ikke at være politisk korrekte, holde fast ved en lovgivning, der gør, at der ikke kan gribes ind i tide, hvilket i alt for mange tilfælde medfører overgreb og desværre af og til drab på uskyldige medborgere. Det er en uacceptabel pris - især fordi det kan undgås.

Stop nedlæggelser

Når det er sagt, så bør der ikke nedlægges flere psykiatriske sengepladser. Der har været nedlagt sengepladser alt for hurtigt i forhold til at få vedtaget den nye lovgivning, som er nødvendig for, at diverse ambulante, faglige behandlere har kunnet klare at få genoptaget den medicinering, som den psykisk syge ikke vil indtage, oftest pga. manglende erkendelse af sin sygdom. Og så kommer de tvangsindlæggelser, som kunne være undgået, og som det er meningen, at vi skal undgå. Til sidst skal det nævnes, at det bliver sværere og sværere at rekruttere og fastholde fagligt dygtigt personale, hvilket ikke gør ophold på de psykiatriske afdelinger mere attraktivt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.