Leder: Sliksnyd

DE KØBENHAVNSKE kiosker og grønthandlere fortsætter med deres omfattende ulovligheder. En ny opgørelse fra Skat viser, at hver tredje besøgte kiosk eller grønthandler stadig snyder, når det gælder afgifter på chokolade og slik.

Det er importvarer, der sniges uden om momsen og derfor enten kan sælges langt billigere end hos de lovlige konkurrenter eller indbringe en betragtelig fortjeneste. Under alle omstændigheder er der tale om såvel ulovligheder som konkurrenceforvridning.

I FORBINDELSE med rutinemæssige kontrolbesøg hos de mange små handlende i København har Skat fået lov til at beslaglægge ulovlige partier sodavand og øl. Den mulighed har vist sig at dæmme betragteligt op for snyderiet. Når myndighederne ikke blot udskriver en bøde, der for længst har tjent sig selv hjem ved salget af de afgiftsfri drikkevarer, men også kører hele lageret væk, er det tydeligvis noget, der kan mærkes.

I hvert fald har det fået mængden af ulovlige sodavand og øl til at falde, så det nu "kun" er i hver femte butik, der kan findes ulovlige drikkevarer, mens det tidligere var tre ud af fem butikker, der snød. Forståeligt nok ønsker Skat fremover mulighed for at konfiskere de ulovlige lagre af chokolade og slik i håb om, at det vil have samme gode effekt. Den mulighed skal politikerne naturligvis give dem hurtigst muligt.

At det næppe vil fjerne snyderiet, er det fortsatte salg af ulovlige sodavand og øl et bevis på. Men hvis man kombinerer det med endnu højere bøder og ikke tøver alt for længe med at tage muligheden for udpantning eller konkurs i anvendelse, hvis kioskejerne og grønthandlerne ikke kan betale bøderne, kunne det være, at der for alvor kunne mærkes en effekt.

BLØDSØDENHEDEN over for de butiksindehavere, der tydeligvis ikke har haft skrupler over at sælge ulovlige varer, må være forbi. De har haft alle chancer for at bringe tingene i orden. Derfor må det også være slut med at give mulighed for afdragsordninger eller andre mindelige løsninger på bødeproblemet. Svaret til butiksindehavere, der snyder, er helt enkelt: Skal du absolut snyde samfundet og dine kollegaer, må du også tage konsekvensen, hvis det bliver opdaget. Betal eller luk. Men allerbedst selvfølgelig: Overhold loven.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.