Psykiatriske behandlingstilbud forringes

Det er besluttet fra koncerndirektionen i Region Hovedstaden, at de enkelte afsnit i det psykiatriske hospitalssystem på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling samlet skal spare 3,5 mio. kr. pr. 1. januar 2007.

Disse udmeldte besparelser skal foretages i medarbejderstaben på de enkelte psykiatriske afsnit. Dette forholder vi os som medarbejdere på en psykiatrisk afdeling meget skeptiske og kritiske over for. Vi mener, det vil have katastrofale konsekvenser for behandlingen af vore psykiatriske patienter. De psykiatriske afsnit lider i forvejen under et stort dagligt pres kapacitetsmæssigt. Der er med andre ord ikke flere ressourcer at tage af.

Et skrøbeligt felt

At spare på et så sårbart og skrøbeligt felt i sundhedssektoren vil uundgåeligt bevirke, at de psykiatriske behandlingstilbud bliver væsentligt forringet. Patienterne vil som resultat heraf formentlig blive udskrevet for tidligt, inden de er færdigbehandlet. Og de vil ikke få den behandling, de har behov for og krav på. Der vil blive færre ressourcer i patientrelationen, hvilket vil medføre dårligere behandlingsalliance og dermed øget brug af tvangsbehandlinger og tvangstilbageholdelser. Derudover kan den ringere kontakt til behandlingskrævende patienter medføre, at der ikke i tide opfanges signaler om, hvor dårligt patienten har det, og dermed medføre forværring af tilstanden.

Underlagt systemet

En stor del af denne patientgruppe har i langt de fleste tilfælde ikke de fornødne ressourcer og evner til at markere sig i samfundet og i behandlingssystemet! Disse patienter er i høj grad underlagt de krav, systemet fastsætter, og de bliver som konsekvens af besparelserne udskrevet til en ligeså uoverskuelig og kaotisk hverdag, som lå forud for indlæggelsen. Det vil have store omkostninger såvel for de psykiatriske patienter som for den generelle sikkerhed i samfundet. At sidstnævnte kan blive truet, har vi jo allerede set eksempler på tidligere på året. Konsekvenserne af disse besparelser er en stor forringelse af den almene folkesundhed. De seneste år er antallet af personer med brug for psykiatrisk hjælp eller behandling vokset betragteligt. Man kan sætte spørgsmåltegn ved, om psykiatrien er det rigtige sted at spare?

Hvad er målet?

Som personale, der har daglig berøring med de psykiatriske patienters vilkår, bliver vi i tvivl om, hvorvidt politikerne overhovedet har den fornødne viden og indblik i, hvilke tilbud det er muligt at give denne patientgruppe, og om de beslutninger, der træffes om yderligere besparelser, bliver taget ud fra de rette forudsætninger. Når sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtaler, at Danmark skal have et sygehusvæsen i verdensklasse, hvad mener han så? Skal det være det bedste - eller det billigste? Vi som medarbejdere på en psykiatrisk afdeling føler os nødsagede til at gøre opmærksom på det alvorlige problem, ikke kun på egne vegne, men i høj grad også på patienternes og samfundets vegne.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.