Ønske om flere demenscentre i København

Jo flere ældre - jo flere demente. Københavns Kommune har brug for flere demenscentre.

Når demensen overtager hjernen og erstatter hukommelsen med frygt eller uro, kan en plads på et af Københavns Kommunes fire demenscentre virke lindrende.

Men der er ikke pladser nok til de senildemente, der er så alvorligt demente, at de udgør et problem på de almindelige plejehjem, hvor de ikke altid kan få den særlige pleje, de har behov for. Det får nu sundhedsforvaltningen i Københavns Kommune til at foreslå at åbne yderligere tre demenscentre, så der i 2008 vil være et målrettet tilbud til demente i hver bydel. Med syv centre vil der være 300 pladser - dermed vil kommunen kunne leve op til sit eget politiske ønske om en 4-ugers garanti på en demensplejebolig.

Kendt område

Mette Klüvert, formand for Alzheimerforeningens lokalafdeling i Københavns Kommune, opfordrer politikerne til at føre forslaget ud i virkeligheden.

»Et demenscenter i hver bydel vil give de demente og deres pårørende mulighed for at bevare tilknytningen til deres lokalområde,« siger Mette Klüvert.

Presset ændres

Hun pointerer, at flere demensplejeboliger desuden vil kunne tage en del af presset af de mere almene plejehjem, hvor stærkt demente kan skabe uro med deres adfærd.

Formand for Københavns Kommunes ældreråd, Frank Hansen håber, at demenscentrene kan medvirke til, at flere demente kan blive hjemme lidt længere tid, hvis familien ønsker det.

»Samfundet bliver nødt til at acceptere, at der bliver flere og flere ældre og dermed også mere brug for flere demenstilbud. Københavns Kommune er bagud i forhold til byer som Århus og Aalborg, når det gælder demensområdet. Derfor er det et vigtigt forslag,« siger han.

Sundhedsforvaltningen foreslår desuden, at demenscentrene får specialiserede hjemmeplejere, der kan besøge og hjælpe de demente, der bliver boende i eget hjem.

Politisk opbakning

Sundhedsborgmester Mogens Lønborg (K) kalder forslaget et nøglepunkt.

»Det er ikke godt nok, at vi som nu har fire ugers garanti på, at borgerne kan få en plejehjemsplads. Der skal også være en garanti for de allersvageste ældre - derfor er det nødvendigt med flere centre,« siger Mogens Lønborg.

Forslaget behandles torsdag, men han har på forhånd noteret sig en bred politisk velvilje.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.