Flyvegale flagermus på afveje

Sværme af helt unge flagermus forvilder sig i disse dage ind i københavnske lejligheder. De små batmen tester deres sonarsystem.

Det lyder tjekket, men det er tilsyneladende ikke så lige til at være født med et ekkosonarsystem i hovedet. I hvert fald skal man beregne lidt tid til at lære det at kende. Det er tusindvis af tre-fire uger gamle københavnske flagermus i disse dage ved at sande. En del af de flyvelystne ynglinge ender de første ture ud i natten med et ufrivilligt besøg i en lejlighed, hvor vinduerne pga. varmen står åbne. »Ungerne er udstyret med et meget fint navigationssystem, men de skal lige lære at betjene det. Somme tider dykker de ned gennem skorstenen på en bygning og ender i kaminen, andre gange tager de den direkte ind gennem vinduet,« fortæller Jens Peter Bundgaard, der er vildtkonsulent i Skov- og Naturstyrelsens københavnerdistrikt.

Når de uerfarne flyvere ender i lejlighederne, møder de københavnerne - ifølge Falck suverænt de danskere, der oftest ringer til myndighederne, når de støder på mærkelige dyr.

»Folk bliver for det meste ret bange for flagermusene, og så vil de have os til at komme og fjerne dem,« siger Jens Peter Bundgaard, der lige nu har to-tre nervøse københavnere i røret om dagen mod normalt en om måneden.

Han nøjes dog ofte med at ønske de nervøse københavnere tillykke med deres nye kæledyr, for de unge nattepiloter er trods deres uventede indtræden ganske uskadelige.

»Folk tror, at alle flagermusene har rabies eller vil bide dem. Men det er et fåtal, der er syge, og de angriber kun, hvis de føler sig trængt op i en krog,« siger Jens Peter Bundgaard.

Hvis man får besøg, skal man ifølge vildtkonsulenten tage et par tykke handsker på, smide noget stof hen over den og lægge flagermusen ned under en busk i haven eller hænge den i et træ. Hvis de er døde, kan man sende dem til Zoologisk Museum eller smide dem i skraldespanden.

På vej i hi

De eventyrlystne unger, der er resultatet af sommerens parring, udgør sammen med deres forældre en flok på op mod 100.000 i Storkøbenhavn. Jens Peter Bundgaard skønner, at der endnu vil gå nogle uger, før luftrummet igen er sikkert over København - så vil ungerne have et par måneder til at spise sig store og stærke i myg, inden de søger i hi til oktober.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.