Beslaglæggelser stopper kiosksnyd

Bøde batter ikke. Det gør beslaglæggelser. Det er SKAT Københavns erfaring efter genbesøg hos 83 af de værste kiosker og grønthandlere fra sidste års storstilede razziaer.

Da SKAT København for et år siden med brask og bram åbnede døren til kiosker og grønthandlere, var der ulovlige sodavand og øl i 60 pct. af butikkerne. Nu er beslaglæggelsesprocenten faldet til 21.

Men indsatsen har langt- fra haft samme virkning, når det gælder slik og chokolade. Her snyder ca. hver tredje kiosk eller grønthandler stadig med afgifterne, oplyser SKAT København.

Forskellen skyldes, ifølge afdelingschef Lars Klamer, bl.a., at mens SKAT har lov til at beslaglægge de ulovlige øl og sodavand, vanker der kun bøder for afgiftssvindel med sukkervarerne.

Griner af bøder

»De griner stadig af bøderne. Med de ulovlige sodavand og øl er der er en her-og-nu-konsekvens, som de mærker på pengepungen, når vi slæber af sted med hele deres varelager, men sukkervarerne kan de fortsætte med at sælge, når vi har forladt butikken,« siger Lars Klamer.

Han ser frem til, at det netop er blevet muligt at give højere bøder end tidligere, hvor butiksejeren fik rabat på bøden, hvis der var flere overtrædelser af afgiftsreglerne under et besøg.

»Virker de højere bøder ikke, har beslaglæggelserne haft en mærkbar succes, som vi må reflektere over, om vi kan bruge på andre områder,« siger Lars Klamer.

Det vil et politisk flertal også.

Skatteordfører Charlotte Dyremose (K) kalder det »åbenlyst«, at SKAT skal kunne beslaglægge slik og chokolade, hvis butiksejeren ikke kan bevise, at afgiften er betalt.

»Det skal ikke være risikoen værd at snyde med afgifterne. Bremser bøder ikke snyderiet, må beslaglæggelser gøre det,« siger hun.

Det samme mener Mikkel Dencker (DF), og Venstres skatteordfører, Kim Andersen, oplyser, at han vil diskutere det med skatteminister Kristian Jensen (V) efter sommerferien.

»Jeg er lydhør over for, at vi giver mulighed for at beslaglægge sukkervarer også, hvis det er et redskab, SKAT har behov for,« siger Kim Andersen.

Størstedelen af det ulovlige slik og chokolade kommer via Sverige. Ifølge SKAT København ved langt størstedelen af kioskejerne, at de skal opbevare bilag i kiosken, der beviser, at de har betalt afgifterne - alligevel møder SKAT's medarbejdere oftere dårlige forklaringer end bilag.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.