Kunstby for enhver smag

For tredje år i træk åbner kunstmessen Artville i Tuborgs gamle tappehaller. Denne gang med 250 kunstnere fra hele landet.

Tuborgs nedlagte tappehaller lugter stadig lidt af øl på en parfumeret-lækker måde, mens 250 kunstnere og deres hjælpere er i gang med at ophænge og opstille værker på hallens uendeligt mange hvide vægge forud for åbningen i dag af kunstmessen Artville 2006.

Her er lidt for enhver smag. Både den rene dilettant og den etablerede kunstner i periferien af det kendte marked.

»Vi har ingen kriterier for, hvem der kan udstille her. Intet filter. Alle er velkomne. De kan bare melde sig. Men det er nok klart, at vores udstillere forventer et salg, der kan retfærdiggøre deltagergebyret,« siger Artville 2006's pressechef, Sten Hassing Møller.

Vil eksportere Artville

De foregående års versioner af Artville har været markante succeser for arrangørerne. Tanken er nu at tage konceptet til udlandet.

»Vi regner med at lave en Artville Berlin senere i år. De danske kunstnere herfra, der har lyst til at være med, er velkomne, og så inviterer vi tyske kunstnere på lige vilkår,« siger han.

Små børn udstilles

Gebyret for en stand på 3x3 meter er 4.500 kr.

En, der har investeret beløbet i sin kunstneriske løbebane, er den 29-årige grafiske designer Rune Drewsen.

»Min kæreste mener, at jeg vil kunne sælge mine billeder og ikke kun forære dem væk for en slik til familie og venner. Det har været en svær beslutning. De er jo mine små børn, men nu er jeg her,« siger han.

Rune Drewsens kunst tager udgangspunkt i fænomenet street art - gadekunst - hvis ideologiske bagtanke bl.a. er den, at kunst skal være for alle, tilgængelig og forgængelig.

Sikret mod nikotinsovs

»Kunsten skal være billig og folkelig. Og så skal billederne fortælle en historie. De skal have et selvstændigt statement,« siger han.

Han står ved siden af et værk med titlen "Play and Plug Grand Pa". Det forestiller ansigtet af en ældre mand med en ledning ud af munden, udført i plastic som en såkaldt silkelaminering uden ramme, men med skruehuller i hjørnerne.

Det kan erhverves for seks-otte tusind kr.

Det kan hænge udendørs, og man kan vaske ølsjatter og nikotinsovs af det i 10 år, uden at det falmer.

»Artville giver alle typer kunstnere mulighed for at komme til orde og blive set. Nogle af vores udstillere kunne hænge på byens fineste gallerier, hvis tiden havde været en anden. Det førende kunstmiljø er jo utrolig modefikseret. Hvis man laver noget, som ikke er oppe i tiden, har man næsten ikke en chance der. Det har man hos os,« siger Sten Hassing Møller.

Han peger på kunstneren Troest, der deltager for tredje gang. Siden 2004 er hans billeder af store barnlige ansigter blevet så kendte, at de nu går for 9.000 kroner stykket.

Kamp for ytringsfrihed

I en bås sidder 32-årige Stanley Ndlovu fra Zimbabwe blandt stenskulpturer af forskellig slags.

Efter blot fire år i Danmark taler han et eksemplarisk dansk. Han er autodidakt kunstner, men har lavet skulpturer, siden han var en stor dreng i Afrika.

»Her i Danmark arbejder jeg på et lager som underviser og med at lægge fliser. Nogle af skulpturerne er lavet af fliser, der er blevet tilovers. De er skåret med vinkelsliber og limet sammen,« siger han og peger på en skulptur, en kvindeskikkelse, hvis titel er "War Victim".

I en bås har marokkanskfødte Ziva Robin Ovesen opstillet en installation som en kommentar til det, hun kalder en voksende islamisering af Europa.

»I Holland, i Frankrig og nu også i Danmark trues vores ytringsfrihed af en frygt for islamiske reaktioner. Det må aldrig ske. Folk fra udemokratiske diktaturstater skal ikke fortælle os, hvad vi må og ikke må,« siger hun.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.