Ikke et muslimsk fænomen

Dyrlæge Lene Kattrup hævder i et debatindlæg her i KØBENHAVN 31.7.2006, at »kristendommen bygger først og fremmest på indholdet af Det Nye Testamente, men indholdet betragtes ikke som Guds åbenbarede ord, der ikke må fortolkes af mennesker.

I modsætning hertil er den normale opfattelse hos muslimer, at Koranen er Allahs åbenbarede ord, hvor det ikke er op til mennesker at fortolke.«

Grundlæggende set er jeg enig med Lene Kattrups kristendomsforståelse. Problemet er, at hun ikke tager hensyn til, at denne langtfra deles af alle kristne.

Bibelen er Guds ord

Jeg vil henvise til det for nylig grundlagte evangelisk-lutherske netværk inden for folkekirken. I dets programskrift, der blev bragt som en kronik i Kristeligt Dagblad den 28. juni 2006, kan man bl.a. læse: »I Bibelen taler Gud til os med klare ord - med højdepunkt og centrum i Jesus Kristus. Derfor er de bibelske skrifter åbenbaringen af Guds ord og vilje. Bibelen er således eneste absolutte autoritet i alt, hvad der angår kristen tro, lære og liv.«

Det medfører, at Bibelen ikke kun indeholder Guds ord, men er Guds ord. Bibelens centrum, evangeliet om Jesus Kristus, kan ikke spilles ud mod Bibelens klare enkeltstående ord og meningssammenhænge (...) Det medfører, at Bibelens vidnesbyrd om Jesus Kristus skal forstås efter den enkle og ligefremme betydning, det har i Bibelen. Det gælder også der, hvor Bibelens vidnesbyrd tilsyneladende strider mod det moderne menneskes erfaring og verdensbillede.

Budskabet om Jesus Kristus skal formidles forståeligt og aktuelt for nutidens mennesker, men kravet om tilpasning af det bibelske vidnesbyrds ligefremme betydning efter skiftende tiders smag og grader af "oplysning" er en fornægtelse af Jesus Kristus selv.« I debatten om kristendom og islam ser vi alt for ofte en fremstilling af kristendommen, som ikke tager hensyn til de mange forskellige kristendomstolkninger, der findes.

Ligner islam

Citatet viser, at afvisningen af at tolke religionen i nutidens lys og af en individuel tilværelsestolkning ikke på nogen måde er noget specielt for islam, men også findes inden for kristendommen. Den liberale kristendom, som Lene Kattrup hentyder til, er under angreb også her i landet, og nogle af dens største kritikere er såmænd at finde blandt dem, der råber mest op om faren fra islam. Der er faktisk en gruppe af skabsmuslimer inden for folkekirken, der ønsker, at kirken skal forkynde en kristendom, der ligner islam mere end den ligner den kristendom, som Lene Kattrup uden videre antager er den eneste forhåndenværende.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.