Strejke giver overbelægning

Falckreddernes strejke betyder begrænset sygetransport og overbelægning på hovedstadens sygehuse.

Overbelægning og forlængelse af ventelister på sygehusene, det er konsekvenserne af den arbejdsnedlæggelse, som Falckredderne realiserede i København i går. Arbejdsnedlæggelserne ser ud til at fortsætte i dag.

Der har været Falckreddere til at tage sig af akutte tilfælde, men patienter, der skulle have været hjemme fra sygehusene i går, venter stadig. Det drejer sig om i alt 40 patienter.

»Det er benhårdt. Der bliver overbelægning på sygehusene. Dem, der bedste kan tåle at ligge på gangen, får lov til det,« siger sundhedsfaglig vicedirektør i Københavns Amt, læge Ole Faber og fortsætter: »Det betyder også, at man undlader at indkalde patienter til operation for at få frigjort nogle senge, som man så kan bruge til de patienter, man ikke kan udskrive. Det betyder simpelthen, at ventelisterne på operationer bliver længere.«

Ingen alternativer

Det kan være strejken fortsætter, men hvad betyder en enkelt dag foreløbigt for sygehusene?

»En enkelt dag kan godt opsamles, uden det bliver alvorligt. Men i løbet af ganske få dage bliver det et meget stort problem. Det bliver mærkbart med det samme, for det er et ret sårbart system med ventelister.»

Er der nogle alternativer til Falck for denne type patienter, der kun kan transporteres hjem liggende?

»Nej, der er ikke andre alternativer end, at du omorganiserer dig inde i huset,« siger Ole Faber og henviser til, at det ikke kun er de kirurgiske ventelister, det går ud over. Det kan også gå ud over ventelisterne på eksempelvis øre-næse-hals-afdelingen, fordi de må varetage plejen af de patienter, der skulle have været hjemme, fra alle mulige andre afdelinger. Med andre ord er det er hele organisationen, der bliver påvirket af, at 149 Falckreddere strejker i hovedstaden.

Dårlige arbejdsforhold

Redderne nedlagde arbejdet i går i protest mod de arbejdsbetingelser, de arbejder under. Kritikken fra Falckredderne er rettet direkte mod ledelsen i Falck og går på, at man har tænkt mere på økonomi, end man har tænkt på de ansatte. Særligt de seneste to år er citronen blevet presset i sådan en grad, at redderne nu siger stop. Flere har allerede søgt væk, hvilket bl.a. betyder, at der er 26 ubesatte stillinger hos Falck i København lige nu. Udover underbemanding medgiver ledelsen, at der har været ekstra travlt i juli pga. varmen og ferie.

I går mødtes de stridende parter. I godt fire timer forsøgte Falckredderne, fagforeningen Københavns Chauffører og ledelsen i Falck at finde en løsning på de problemer, redderne ridsede op.

»Resultatet er, at arbejdsnedlæggelsen fortsætter i morgen (i dag red.). Vi kan ikke imødekomme reddernes krav om mere i løn, da det er et overenskomstspørgsmål, og det må vente til overenskomstforhandlingerne,« lød det i går aftes fra Falcks informationschef Finn Serup.

Han understreger, at Falck forsøger at skaffe arbejdskraft fra andre steder i landet og fra Sverige, som kan være med til at aflaste redderne i København.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Per Petersen fra fagforeningen Københavns Chauffører i går.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.