Patienter går til lægen via e-mail

Antallet af københavnere, som ordner lægekonsultationen via e-mail, stiger eksplosivt.

Langt flere patienter end forventet tyr til computeren, når ryggen værker, eller øjet klør. Siden 2003 har det været muligt at klare lægebesøget ved at sende en e-mail med beskrivelse af symptomer o.l. til lægen. Og de elektroniske konsultationer er en stor succes.

Af Københavns Kommunes regnskab for år 2005 fremgår det, at kommunens målsætning, baseret på antallet af brugere i 2004, var at få ca. 2.700 borgere til at benytte sig af e-mail-konsultationerne. I alt sendte næsten fire gange så mange, knap 10.000, elektronisk post til lægen. Samtidig viser tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), at det samlede antal af konsultationer over computeren i Københavns Kommune er femdoblet fra ca. 4.000 i 2004 til små 20.000 i 2005.

Ikke til akutte tilfælde

Udviklingen glæder Michael Dupont, formand i PLO.

»I en tid, hvor der er mangel på læger, er det en god måde at bruge ressourcerne på. E-mail-konsultationerne skulle gerne aflaste lægens telefon, så det er nemmere for patienterne at komme igennem med akutte spørgsmål. Den frustration, som patienterne kan sidde med, fordi der bliver ved med at være optaget, bliver forhåbentlig afhjulpet,« siger han.

Han understreger, at e-mailen aldrig kommer til at erstatte de traditionelle konsultationer.

»E-mailen er kun til ikke-akutte tilfælde, og ofte vil lægen også anbefale patienten en almindelig konsultation, hvis han er i tvivl om diagnosen,« siger han.

Stor interesse

227 praktiserende læger i Københavns Kommune tilbød i slutningen af 2005 deres patienter e-mail-konsultationer, men i Sygesikringsstaben under sundheds- og omsorgsforvaltningen anslår man, at det tal er steget.

»Antallet af e-mail-konsultationer og læger, der tilbyder det, bliver ved med at stige. Der er en voldsom interesse for det, og lægerne ved godt, at de ifølge overenskomsten skal tilbyde patienterne den service senest den 1.1. 2009,« siger vicekontorchef Frank Vallenthin Poulsen.

Udover at give patienterne mulighed for e-mail-konsultationer skal de praktiserende læger fra 2009 tilbyde elektronisk receptfornyelse og tidsbestilling til konsultation over nettet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.