Hundegalskab

Hundeopdrættere og fanatikere er ''ikke normale''. De rejser gerne tusinder af kilometer for at vise andre, hvor flotte deres hunde er.

At heller ikke professionelle hundeopdrættere altid er i stand til at tage sig ordentligt af deres kæledyr og 'bedste venner', kunne man sande på den hidtil største hundeudstilling på dansk jord, Sommershow 2006, der blev afholdt i Brøndby over fire dage og sluttede søndag.

Snesevis af gange måtte ejerne til biler med svækkede og lidende hunde efterlyses over højtaleranlægget.

»Vi har konstant fire mand til at gå rundt mellem de parkerede biler fra tidlig morgen til om aftenen. Selv om vi har hængt plakater op overalt på både dansk og engelsk, bliver masser af hunde efterladt i bilerne,« siger Anette Huusmann fra Dansk Kennelklub, der arrangerede hundeudstillingen.

Mindst to hunde blev fundet livløse og kollapsede i deres ejeres biler. De var i livsfare, men blev reddet, da de tilkaldte ejere kom til efter at være blevet efterlyst over højtaleranlægget.

»Var de ikke kommet, havde vi autorisation til at smadre ruderne,« siger Anette Huusmann.

Med temperaturer som weekendens bliver der let 50 grader i en bil, selv med åbne ruder. Er ruderne lukkede, passererer temperaturen de 60, også selv om bilen står i skygge.

»Hundene kan dø efter relativt kort tid. Den voldsomme varme dehydrerer dem og kan også resultere i hjerneskader,« siger hun.

13.000 tilmeldte hunde

Dansk Kennelklubs Sommershow 2006 havde over 13.000 tilmeldte hunde.

Knap halvdelen af de tilmeldte hunde kom fra udlandet, hvilket ikke overraskede arrangørerne.

»På en udstilling som denne har man mulighed for at deltage i konkurrencer fire dage i træk. En hver dag. Hver konkurrence giver certifikater, så der er meget hæder at kæmpe om for opdrætterne,« siger Anette Huusmann.

Hun forklarer, at mange af de udenlandske gæster er kommet med hele familien og flere hunde og kombinerer deltagelse i showet med den årlige sommerferie.

»Husk på, vi hundemennesker går meget op i det her,« siger hun.

Selv for hundene i det fri og deres ejere bød vejret imidlertid på en ordentlig omgang. Temperaturen på pladserne bag Brøndby Hallen var skyhøj og området blottet for skygge. Den slags afskrækker ikke hundefanatikerne, der med egne ord 'ikke er normale'.

Et sted står finnen Katarrina Dolmatoff, der med sine finske mesterhunde indenfor racen västgötaspids, har rejst langt i et forsøg på at gøre sine hunde til danske mestre også.

Hollænderen Michel Agerberg kombinerer ferie og hundeudstilling.

»Vi har været til hundeshow i Danmark i flere år og elsker det. Stemningen er helt anderledes end i Holland, hvor der er spækket med intriger, misundelse, jalousi og klikedannelse mellem hundeopdrætterne. I Danmark hygger man sig og konkurrerer i en afslappet atmosfære,« siger han.

Alle typer af hunde

Michel Agerberg har jakkesæt på.

Skaldet isse. Ørenring. En lille datter, der sidder i et hundebur og keder sig, mens hans Staffordshire bull terrier, Ringrikes Machoman, forgæves forsøger at vinde sin klasse.

»Vi elsker at være her. Men jeg kan godt undre mig over standarden af hundene. I Hollansd ville mange af de danske bull terriere blive kaldt overvægtige. Her blev vores hund kaldt for tynd,« siger han.

Han er i forvejen rød i hovedet af varmen og jakkesættet. Rigtig ophidset bliver han, når der over højttalerne bliver efterlyst ejere til biler med indespærrede hunde.

»Det er sindssygt. I Holland smadrer vi bilruderne på stedet, hvis vi ser en efterladt hund på en varm sommerdag,« siger han.

I de 41 konkurrenceringe har 234 forskellige hunderacer og typer været i sving med deres ivrige ejere i fuld galop.

Der er aparte hunde for enhver smag og selvfølgelig alle de kendte og populære racer.

Til gengæld har de færreste nok hørt om löwchen, bichon frissé, kromfohrländer, gos d'atura catala, lakenois, puli for ikke at nævne centralasiatisk ovtcharka.

Hundeshow 2006 er det første i en række store hundeudstillinger på dansk grund, før Dansk Kennelklub i 2010 bliver vært for den største af dem alle sammen: Verdensudstillingen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.