Kronborg klar til Hamlet

Årets Hamlet Sommer på Kronborg får besøg af Odin Teatret, der med en multinational, "antropologisk" forestilling sprænger rammerne for opfattelsen af det berømte stykke.

Kronborgs årlige Hamlet festspil får i år besøg af Danmarks mest internationale teater, Odin Teatret fra Holstebro, der reelt er mere kendt i udlandet end herhjemme.

Teatrets ni opførelser af stykket ''Ur-Hamlet'', der i stedet for Shakespeare bygger på Saxo Gramma-ticus' 400 år ældre beretning om Hamlets kamp om magten i Danmark, har over 100 medvirkende fra 25 lande.

Det stiller særlige krav til scenografi og ombygning af slotsgården på det verdensberømte slot i Helsingør.

»Udover de mange medvirkende, som der skal oprettes garderober til indendøre, er det klart, at der skal tages hensyn til slottet. Der kan ikke bruges fyrværkeri i slutscenen, og der må heller ikke lægges græs ud som scenegulv, som det sås i premieren i Italien,« siger Karen Schønning, der producerer "Ur-Hamlet" for Helsingørs kommunale kulturinstitution Hamlet Sommer.

Kronborg Slot er erklæret en del af verdens kulturarv af UNESCO.

En uge før premieren er der stadig billetter til salg. Hamlet Sommer vil ikke udtale sig om forsalgets størrelse, andet end at det forløber som forventet og tilfredsstillende.

Fra anden side erfarer KØBENHAVN, at over to tredjedele af de i alt 3.600 billetter på nuværende tidspunkt er solgt.

Balinesisk sang og dans

"Ur-Hamlet" er Odin Tea-trets største opsætning i dets 42-årige historie. Blandt de medvirkende er 36 sangere, musikere og dansere fra Bali, samt musikere fra Brasilien, Japan og Indien og et 40-mands kor af blandet køn og nationalitet.

Balineserne tilhører den såkaldte Gambuh sang-og dansetradition, mens den japanske sanger og skuespiller Akira Matsui er Japans førende fortolker af Noh - en 600 år gammel dramaform.

Ur-Hamlet havde premiere i sidste uge ved Ravenna Festivalen og spiller i weekenden i Holstebro, før de 107 medvirkende ankommer til Helsingør i løbet af mandagen.

Særlige hensyn

På grund af slottets særlige bevaringsværdighed og slotspladsens opbygning med en stor brønd i midten har det været nødvendigt at foretage ændringer af stykket.

»Reglerne på Kronborg har afstedkommet en del besværligheder. Blandt andet kan vi ikke øve, som vi har lyst til og plejer. Vi har lang tid i forvejen været nødt til at bestille afmålte tider, hvor Kronborg har vagter og kustoder parat,« fortæller skuespiller Julia Varley, der har stået for forhandlingerne mellem Hamlet Sommer og Odin Teatret.

Hun forklarer, at ild var en vigtig del af scenografien i både Ravenna og Holstebro. På Kronborg vil det ikke være muligt at følge spillerne rundt på scenen med gasfakler på grund af brandfaren.

»Processen med at opbygge og planlægge stykket har varet i over tre år. Vi har været på langvarige besøg i Bali for at studere og træne med gambuh-spillerne, og i det hele taget er stykket blevet ændret utallige gange i forløbet, som er typisk for den dynamiske arbejdsproces, Odin Teatret bruger,« siger Julia Varley.

Odin Teatrets seneste rejse for at øve med gambuh-kunstnerne på Bali foregik samtidig med, at danske ambassader blev brændt af i Mellemøsten, og alle blev frarådet at rejse til Indonesien, som er verdens største muslimske nation.

»Alligevel valgte vi at tage af sted. Odin Teatrets filosofi er at insistere på mødet og dialogen mellem kulturerne. Konflikter gør det kun endnu vigtigere,« forklarer teatrets produktionsleder, Patricia Alves.

Julia Varley lover under alle omstændigheder publikum en oplevelse på Kronborg.

Hun fremhæver slottets skønhed og lange historie som en helt speciel kulisse. Også akustikken i slotsgården vil være bedre end på de åbne pladser i Holstebro og Ravenna.

»Med de nødvendige justeringer vil musikken til Ur-Hamlet kunne komme til at lyde ekstra flot,« siger Julia Varley.

UR-HAMLET

Odin Teatret

Slotsgården

Kronborg Slot

4. til 13. august kl. 21.00

(undtagen mandag 7. august)

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.