Kort over byens pollental på vej

Et digitalt kort skal dagligt fortælle allergikere, hvor antallet af birkepollen er størst. Fagforbund kalder det revolutionerende.

Når vinden er i vest, vil birkepollen fra Italiensvej flyve langs gaden - når den er i nord, går det ud over allergikerne på Øresundsvej.

Så præcist forventer forsker Carsten Ambelas Skjøth fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) at kunne forudsige pollens daglige vej gennem København. Han laver det digitale kort som sit ph-d.-projekt på DMU. Dermed er der håb for de godt 200.000 københavnere, der i dag lider af allergi.

»Det er en revolutionerende idé. Sådan et kort vil kunne hjælpe folk med at planlægge hverdagen langt bedre og samtidig sørge for, at de doserer deres medicin korrekt. Det betyder meget for både livskvalitet og pengepung,« siger direktør i Astma- og Allergiforbundet (AAF), Thorkil Kjær.

Han skønner, at op mod halvdelen af alle pollenallergikere i dag tager deres medicin forkert, blandt andet fordi de mangler et overblik over pollensituationen.

Det er AAF, der sammen med Danmarks Meteorologiske Institut laver de pollenvarslinger, som i dag formidles af tv og aviser. Det system kan forbedres, erkender Thorkil Kjær.

»I dag måler vi kun i Viborg og i København. Resultaterne kan blive meget mere præcise og være til langt større nytte for allergikere,« siger han.

Et kort i detaljer

Kortet vil time for time kunne vise pollenkoncentrationerne rundt omkring i byen, fortæller Carsten Ambelas Skjøth.

»Så kan man se, om det er en god idé at åbne sit vindue i nat, eller om det er bedst at tage en lille omvej på vej til arbejde for at undgå pollen.«

Han er selv allergiker og har længe ønsket at forbedre mulighederne for at lave detaljerede prognoser for pollen.

»I dag kan man forudsige vejret fem dage frem, men der er ingen prognoser for, præcist hvor og hvornår morgendagens pollen vil lande. Du aner jo ikke, om du cykler ind i en samling birkepollen på vej til stranden,« siger Carsten Ambelas Skjøth.

Han håber at kunne lave kortet helt ned til gadeniveau ved at bruge Københavns Kommunes vejtræsregister og detaljerede målinger rundt om i byen. Det er kun københavnerne, der med sikkerhed kan glæde sig til et kort på gadeniveau - resten af landet må i første omgang nøjes med en lidt grovere udgave. Carsten Ambelas Skjøth regner med at have en demonstrationsmodel klar til næste år. Senere vil han også kortlægge bynke, hassel, el og græs.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.