Computernørder på kunstscenen

Mange af Københavns kunstgallerier holder lukket i sommervarmen. Hop i stedet på internettet og se kunst i lange baner. Vi har mødt Mogens Jacobsen, en af landets førende netkunstnere og medstifter af kunstsiden www.artnode.org

Netkunsten er hektisk, ustabil og interaktiv - og ofte hylende morsom.

Det forklarer Mogens Jacobsen, der har været med i fortroppen inden for dansk netkunst siden midten af 1990'erne, da fænomenet for alvor tog fart. Men hvad er netkunst egentlig for noget? Et eksempel: For et par år siden lavede Mogens Jacobsen og to kolleger fra Artnode en online tegneserie, der hele tiden forandrer sig. Hvert minut vises tre nye billeder, der nappes fra folks webcams rundt omkring i verden, og en ny tekst, der hentes fra gamle Batman-historier.

»Billederne stammer altså fra private menneskers arbejdsborde eller fra forskellige overvågningskameraer i butikker og i trafikken. Serien kører stadig, men i dag er der en masse "missing pictures", fordi de aktuelle webcams lukker ned eller skifter adresse. I starten irriterede det mig, og jeg forsøgte at opdatere databasen med de nye webadresser på kameraerne. Men efterhånden synes jeg, det er en kvalitet ved værket, at det er så skrøbeligt og ustabilt,« fortæller Mogens Jacobsen.

Delte hemmeligheder

I dag bruger flere og flere danske samtidskunstnere computerskærmen som udstillings- og legeplads. Men det er svært at opstille en fasttømret definition på, hvad netkunst er for en størrelse, mener Mogens Jacobsen. Alligevel er der fællestræk mellem meget af den kunst, man finder på nettet.

»Det interaktive er væsentligt. Netkunsten inddrager brugeren, der ofte på den ene eller anden måde er med til at forme kunstværket på skærmen. Netkunsten lever i et informationsmedium, hvor folk kommunikerer med computeren og med hinanden,« siger Mogens Jacobsen og fortsætter:

»Et glimrende bevis er et meget undervurderet værk fra 1995 af Paul Vanouse, en amerikansk kunstner. Han oprettede en hjemmeside, hvor man kan indtaste sin allerstørste hemmelighed - og i bytte få en andens allerstørste hemmelighed. Brugerne kan imidlertid ikke se, at computeren tager nogle af historierne og klipper dem fra hinanden for at sammenkæde dem på kryds og tværs. For det meste med et resultat, der ikke giver nogen mening. Men en gang imellem rammer computeren plet og skaber en helt ny, forunderlig historie.

Sådan et interaktivt værk skaber et intimt forhold brugerne imellem og mellem bruger og maskine, hvor alle fortæller hemmeligheder til hinanden. Alle giver noget og får noget tilbage.« (Deltag i hemmelighederne på pdc.walkerart.org, red.)

Nyt københavnergalleri

Artnode, som Mogens Jacobsen stiftede sammen med fem kolleger i 1995, er efterhånden en institution i dansk samtidskunst. På hjemmesiden viser adskillige danske og udenlandske kunstnere værker på stribe, eksempelvis betydelige navne som Kasper Bonnén, Jesper Just og Lilibeth Cuenca Rasmussen.

Men netkunsten har generelt svært ved at få fat i publikum, siger Mogens Jacobsen.

Derfor planlægger Artnode-gruppen at etablere et galleri i Dronningens Tværgade 6A med åbningsdato næste år - på adressen, hvor Artnode i øjeblikket har mødelokale.

»Det bliver et mikrogalleri for den slags kunst, som har svært ved at finde udstillingsrum andre steder i byen. Det er klart, at en stor del af netkunsten er tilgængelig på internettet, men mange af kunstnerne arbejder også med fysiske objekter.

Jeg selv er faktisk blevet lidt træt af computerskærme. Eksempelvis har jeg for nylig lavet et værk, der kan spille gamle vinylplader. Pladespilleren er i kontakt med nettet, og når folk klikker sig ind på udvalgte sider, eksempelvis Louisianas hjemmeside, så scratcher pickup'en. Louisiana gav mig tilladelse til at bruge deres side til projektet, men de personer, der har besøgt Louisianas side, ved ikke, at de har været medaktører i mit værk.«

Alle for en

Hvordan finder man på at blive netkunstner?

»Det er en lidt kringlet, men alligevel typisk historie. Jeg læste matematik på Aarhus Universitet, men det var for svært og for kedeligt. Så flyttede jeg til København i 1980. Det var midt i punkperioden. Der var en gør-det-selv stemning, hvor folk lavede alle mulige ting selv, eksempelvis gik musikere uden om pladeselskaberne og udgav deres egne plader og kassettebånd. Folk begyndte også at eksperimentere med helt nye medier, bl.a. kom Commodore 64 på banen i netop de år.

Da nettet kom, var det naturligt at spørge: Hvad kan man gøre her? Lad os rode med det, tænkte jeg og mange andre.«

Mogens Jacobsen og to de kolleger Niels Bonde og Kim Borreby ville søsætte en hjemmeside for netkunst. Det samme ville tre studerende fra kunstakademiet, Martin Pingel, Nikolaj Recke og Christian Heide. De seks slog pjalterne sammen, og resultatet lever 10 år senere i bedste velgående.

Andre web-adresser

med netkunst:

www.afsnitp.dk,

www.artificial.dk,

www.rhizome.org,

www.zkm.de

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.