Stigende stofmisbrug blandt unge

Vi har det dejligt i sommervarmen, vi har ferie og slapper af. For mange unge er det en uforpligtende periode med tid til fester og gang i den. Men det kan meget vel være det tidspunkt, da man bliver introduceret til stoffer - det være sig hash, ecstasy eller kokain. Alkohol, der ikke længere bliver betragtet som et stof, bliver drukket i en helt utrolig mængde herhjemme.

Faktisk har vores unge europarekord i alkoholforbrug. Det er forbløffende, at på trods af denne rekord, på trods af at over 36 pct. af de unge mellem 16 og 20 år har prøvet hash, og 25 pct. af de 15-16-årige har prøvet det, så sker der ikke noget drastisk i form af yderligere information om stoffer og deres negative virkninger.

En skam

Man taler om at få etableret et såkaldt sundhedsrum, som jo egentligt bare er et fixerum, på Vesterbro - og det er, som om der ligger en dyne af resignation hen over hele det område, der har med narkotikamisbrug, afvænning og forebyggende arbejde at gøre. Det er en skam, da det kan lade sig gøre at gøre noget ved det. Jeg har i flere år arbejdet med dette område, og jeg ved, at reel information er af afgørende betydning, når man vil forebygge. I foreningen "Sig nej til stoffer, sig ja til livet" har vi med succes benyttet os af tidligere misbrugere fra Narconon, som er et stoffrit afvænningscenter, der benytter L. Ron Hubbards afvænningsmetode.


Jeg har set den ene misbruger efter den anden blive stoffri ved denne metode - og mange unge har i undervisnings-øjemed nydt godt af misbrugernes erfaringer med stoffer. Tidligere misbrugere er virkelig i stand til at kommunikere dette til de unge, og jeg har kun hørt positiv respons fra de unge, som vi har været ude hos - da det virkelig har gjort et indtryk på dem.

Et dårligt trip

Risikoen er jo, at man bliver afhængig, man kan få en hash-psykose, få flashbacks af lsd - som man måske aldrig kommer af med, og hvem har lyst til engang i fremtiden at sidde som familiefar og hygge sig med sine børn og pludselig få et dårligt trip? Eller hvem har lyst til at blive et koldt svin pga. sit amfetaminmisbrug og ødelægge de mennesker, som man virkelig godt kan lide, det være sig kæresten eller familien? Hvem har egentlig lyst til at blive en taber, som ikke er interesseret i sine omgivelser, fordi han er lukket inde i en "osteklokke" og ikke kan se ud af hashtågerne? Det er nok ikke det, man egentlig drømmer om, når det kommer til stykket. Men det, som der er vores, regeringens, kommunernes, skolernes og forældrenes opgave, er at tilvejebringe reel information til de unge om stoffer. Information og præventive tiltag må prioriteres og er nødvendigt for at løse problemet med det stigende stofmisbrug blandt unge.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.