Ekspert advarer mod spilleautomater

I år er der blevet givet tilladelse til knap 2.100 flere spilleautomater i københavnsområdet end i 2003.

Siden 2003 har københavnerne fået langt større mulighed for at hive i håndtaget på en spilleautomat. Pr. 1. januar 2003 var der givet tilladelse til opstilling af 4.990 gevinstgivende spilleautomater i københavnsområdet, mens tallet pr. 1. januar 2006 var 7.060. Det oplyser chefkonsulent Keld Boysen i Spillemyndigheden, som behandler ansøgninger om opstilling af spilleautomater.

»At man har fået tilladelse til at opstille 30 spilleautomater, betyder ikke nødvendigvis, at man benytter sig af det, men et groft skøn vil være, at omkring 90 pct. af de 7.060 er maskiner i brug,« vurderer Keld Boysen.

Selv om de glimtende maskiner virker uskyldige, kan de være stærkt afhængighedsdannende. Programansvarlig for ludomanibehandlingen på behandlingscentret Frederiksberg Centeret og addiction counselor Lotte Eriksen gætter på, at 80 pct. af hendes patienter er afhængige af spilleautomater.

Et flugtspil

»Maskinspil bliver kaldt flugtspil, fordi de virker beroligende. De giver en følelse af velbehag, men kan også fjerne ubehag. Mange har vundet de første gange, de spillede, og hjernen husker den gode oplevelse, som man vil have mere af. Der er desuden en grund til, at gevinsten kommer i mønter. Patienterne taler om, at de kan høre den raslende lyd for sig, når de f.eks. er ved at falde i søvn,« siger hun.

Lotte Eriksen mener, at den liberale lovgivning på spilområdet er problematisk, fordi den øgede tilgængelighed af spilleautomater påvirker antallet af ludomaner.

»Jo lettere adgang til spilleautomater, jo flere afhængige kommer der ud i den anden ende. Ludomanerne fortæller selv, at når de prøver at holde op, undgår de spillehaller, men når de så skal i kiosken, så står der også en spilleautomat dér,« fortæller Lotte Eriksen, som dog understreger, at det ikke er tilgængeligheden i sig selv, der skaber en ludoman, men at man er disponeret for det.

Visse spillehaller tager hånd om problemet ved at påklistre maskinerne med påmindelser om ikke at spille alle pengene op og ved at opstille pjecer om ludomani.

Tivolis spillehaller er gået et lille skridt videre. Her gennemgår alle ansatte et kursus i ludomani.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.