Alfe-leg på klosterengen

Med hjælp fra Shakespeares udødelige komedie, En skærsommernatsdrøm og den lokale Shakespeare-ekspert, Lars Kaaber inviterer en række nordsjællandske unge til musikalsk sommerspas på Esrum Klosters store eng.

Man kan høre det langvejs-fra. Allerede på parkeringspladsen ved Esrum Møllegaard strømmer toner og ord imod den besøgende. Og når man vandrer over møllens å, blandes den sædvanlige kraftige susen af vand i heftig bevægelse med lyden af glade stemmer.

Hvor de kommer fra, ser du, når du kommer til klosterets store eng. På bunden af engen, efter en lille håndfuld græssende islandske heste og kun lidt gemt bag engens sporadiske træer sidder en flok. Nogle med bare rygge og maver, andre med bare ben. Nogle med kaffekrus mellem hænderne, andre med en colaflaske ved sin side. Men alle med store smil, mens de øver startnummeret på denne sommers opsætning af en udendørs teaterforestilling:

Opdateret version

»Shub-du-bi-dua. Kom til sommerleg,« er nogle af ordene. Rytmisk og æggende. Inciterende og legende bliver det fremført. Og skægt, hele tiden skægt.

Sådan har de 17 unge amatørskuespillere været i gang siden starten af juli. Her gik startskuddet til prøverne på en lettere opdateret version af Shakespeares udødelige klassiker, den erotiske forvekslings- og forvandlingskomedie, »En Skærsommernatsdrøm.«

»For fanden, hvor vil jeg gerne være med på scenen. Men det har der ikke været tid til,« halvvejs smiler og halvvejs sukker Monika Leth Nielsen fra sin plads på de endnu sammenfoldede publikumspodier. Som medlem af foreningens bestyrelse har hun arbejdet med produktionen siden marts måned. Været med til at lave aftalerne med alle engagerede, søgt - og fået - midler til det forberedende teambuilding kursus. Søgt sponsorer til at give de 30 unge hårdtarbejdende mad under prøveforløb og spilleperiode. Alt i alt har det været et kæmpe arbejde; alt for stort til, at Monika Leth Nielsen også kan stå på scenen - og samtidig passe sit pædagogstudium.

»Men jeg ved, at jeg skal være med i en mindre forestilling til efteråret. Det glæder jeg mig til.«

Glad-i-låget stykke

De 50 medlemmer af Dramaterne, gruppen af unge teaterglade mennesker fra Helsinge og omegn, har stor - og berettiget - tiltro til, at de kan klare de fleste af de udfordringer, som en teaterproduktion stiller. Men der er dog et sted, hvor de har søgt erfaren ekspertise. Det gælder det egentlige dramatiske overblik og instruktionen af løjerne.

Her har de henvendt sig til Lars Kaaber, som mange af dem kender som dramalærer på Helsinge Gymnasium. Hvor de fleste har gået - eller går.

Da Dramaterne spurgte om ikke han ville opsætte et stykke af Shakespeare for og med dem, greb Lars Kaaber straks »En skærsommernatsdrøm«. For 10 år siden satte han det op med Gilleleje Ungdomsteater. Det var en succes:

»Publikum grinede i hvert fald de rigtige steder,« husker han og fortsætter:

»Det er et glad-i-låget stykke. Og det hele går så hurtigt, at man slet ikke kan nå at kede sig. Derudover er det dybsindigt. Som alt andet af Shakespeare er. Men det ved jeg nu ikke, om de unge mennesker opdager. Styrken her i denne forsamling er jo ikke eftertænksomheden - men spilleglæden. De har et eller andet: »Yeahh!!! Vi er på!«

Ingen stræben

I det hele taget er Lars Kaaber fuld af lovord over arbejdet med flokken af unge amatører.

»Det imponerer mig, at de klarer det hele selv. Normalt med en gruppe er der nogle garvede gamle, der ved, hvordan det hele skal gøres. Men det er der ikke her. Og jeg har ikke fået lov til at lave noget som helst,« smiler Kaaber.

En anden atypisk ting ved netop denne gruppe er hvorfor de overhovedet spiller teater. I de fleste amatørsammenhænge er der mange, der stræber efter en videre professionel karriere på scenen. Men ikke her. Her er der kun tre ud af 17, der satser på scenen. Og om disse tre siger Lars Kaaber:

»Hvis de virkelig vælger at gå den vej, kan de måske komme til at tjene penge på det. Men det bliver aldrig sjovere, end det er lige nu.«

Ferie med vennerne

Gruppens formand Lærke Nielsen er et typisk eksempel på en dramat. Hun læser psykologi på Københavns Universitet og har overhovedet ingen ambitioner om at stå på scenen i mere professionelle sammenhænge. Derimod har hun en stor interesse i at bruge erfaringerne fra arbejdet med den store gruppe i sit fremtidige job som psykolog.

»At koordinere og have ansvaret for, hvad - i dette her tilfælde - 30 mennesker skal gøre og lave, det giver mig ledererfaringer,« siger Lærke Nielsen, og fortsætter med et stort smil:

»Derudover giver det kriller i maven. Og jeg er så stolt over, at vi kan, at vi selv gør det. At vi gør nogle mennesker glade, at vi selv bliver glade. Det er vel derfor, at vi bruger sommerferie efter sommerferie på at lave teater.«

Lærke Nielsen suppleres af bestyrelsesmedlem Markus Schulin-Zeuthen. Med sit flotte alfekonge-kostume er han kravlet ned fra scenen.

»Der er også, fordi det er en enormt billig måde at holde sommerferie. Jeg har mine venner omkring mig, og jeg har det skægt,« siger Markus Schulin-Zeuthen før han med et afvæbnende smil slutter:

»Og oven i købet får jeg lov til at spille teater.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.