Gadesvineri er københavneri

Efterhånden kalder rigtig mange mennesker på en bedre renholdelse af København. Senest denne avis i en leder under overskriften: "Gadesvineri." Det glæder mig, at både så mange borgere, samt Venstre, overborgmesteren og byens aviser ønsker at gøre mere på dette område. Det gør jeg nemlig også.

Det hele begynder imidlertid ved den enkelte bruger af byen. I mine øjne er det noget udpræget dansk, at man tillader sig at smide sine efterladenskaber, hvor man vil. Men det er altså ikke en menneskeret at smide sit affald på gaden, selv om der ikke står en affaldskurv inden for en armslængde. Det er simpelt hen ikke en undskyldning, at der ikke er nok papirkurve i København, dem er der nemlig hele 7252 af i hovedstaden, og dermed lægger vi os i toppen af skraldekurve pr. indbygger i forhold til de byer, som vi ellers kan sammenlignes med.

Gadens helte

Men det ser bestemt grimt ud med de pizzarester, plastikflasker, slikpapir og andet, der flyder i bybilledet, og vi arbejder også allerede hårdt på at højne renholdelsen af byen, men måske er det ikke altid synligt nok. Derfor har jeg siden min tiltrædelse i teknik- og miljøborgmesterstolen arbejdet for en styrkelse af renholdelsesindsatsen med det, som vi kalder "Gadens Helte". Det er folk, der bevæger sig omkring på gaden og synligt samler affald ind. Jeg tror, at folk vil tænke mere over, hvor de smider deres affald, hvis de ser andre, der går og rydder op efter dem. "Gadens Helte" vil forhåbentlig få en præventiv virkning på affaldet i gadebilledet.


Men ligegyldigt hvor meget vi gør fra kommunens side, så kan vi ikke fjerne alt affald hele tiden. Så hvis København skal være en ren by, er det et fælles ansvar. Og det begynder ved den enkelte. Det er nemlig sådan, at hvis én smider sit skrald på vejen, så gør den næste det også. Derfor er vi også nødt til at arbejde på at få en holdningsændring, hvis vi vil se resultater. Og arbejde for, at alle altid bruger affaldskurven i stedet for at smide med affald i byens gader.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.