Havfruen i international blæst

Nationalklenodiet Den Lille Havfrue har vist sig at have trofaste fanskarer over hele verden.

At hun er en populær dame, ved de fleste. Men at hun kan få den samlede verdenspresse til at kime Vej & Park ned, samt få skoleklasser i USA til at sende dollars til Danmark, er nok de færreste bekendt.

Den Lille Havfrue har siden 1913 siddet ved Langelinie og set ærbar ud. Men da KØBENHAVN i foråret fortalte, at kommunen havde planer om at flytte fruen et par meter længere ud i vandet for at undgå hærværk, opstod der internationalt postyr. Journalister fra Tokyo, BBC London, USA og Frankrig ringede i ugerne efter til Vej & Park og ville have at vide, om det nu også kunne passe.

Særlig status

»De troede åbenbart, at hun skulle flyttes et helt andet sted hen,« siger Jens Peter Munk, fagansvarlig for Københavns Kommunes monumenter.

»Deres voldsomme interesse kom meget bag på mig, og jeg tænkte "hvad i alverden får dog folk til at ringe om sådan noget, det er jo helt ligegyldigt set i verdensperspektiv". Men de fortalte, at Den Lille Havfrue altså har en helt særlig status og betyder meget for dem som turister,« siger han.

Journalisterne, som havde sat næsen op efter en god historie, blev dog en anelse skuffede, da de erfarede, at det ikke engang var fast besluttet at flytte havfruen, og at det i så fald kun drejede sig om få meter, fortæller Jens Peter Munk.

Dollars til nyt hoved

Men de internationale mediers reaktioner er intet sammenlignet med dengang i 1964, da Den Lille Havfrue første gang fik savet hovedet af. Den nyhed gik også verden over og fik japanere til at sende kuverter med yen og amerikanske skolebørn til at tegne tegninger og donere dollars for at havfruen kunne få sit hoved tilbage.

»Folk begyndte simpelthen at sende penge i breve. Godt nok små beløb som 10 dollars og 1000 yen, men der måtte oprettes et helt bogholderi for at holde styr på henvendelserne, som alle skulle have et svar fra borgmesteren,« fortæller Jens Peter Munk, som har været i arkiverne og fundet en kæmpe bunke internationale avisudklip om Den Lille Havfrues afskårne hoved.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.