Jeg er nok lidt en drengerøv

Som barn kørte Helle Håkonsson ræs på drengenes knallerter. I dag ræser den kvindelige drengerøv stadig derudad - nu som eneste hunkøn i Amager Motocross Klub.

Når først den knaldorange KTM 125 motocross motorcykel fræser af sted, gælder det for Helle Håkonsson om ikke at stoppe igen. Hvis hun gør det, glider hun ganske enkelt af maskinen. Med sine 1,58 meter er hun nemlig alt for lille til at kunne nå jorden fra motorcyklens sæde, så det handler om at holde tungen lige i munden og maskinen på ret køl, når bulede bakker, skarpe sving og mudrede forhindringer skal forceres på den hvæsende crosser.

Efterhånden er hun dog ved at være ganske god til det, den spinkle kvinde med en motorlidenskab, der kan få en fuldskægget mand til at vende blikket forlegent mod jorden. På tredje sæson drøner hun to gange om ugen derudad på Amager Motocross Klubs baner.

Fire timer alene

»Det bedste, som jeg kan gøre for mig selv, er at få de fire timer alene på min crosser uden familien. Jeg kan lægge alle de dagligdags bekymringer og overvejelser væk, for det er der slet ikke tid til at tænke over på banen. Så kan jeg ellers bare tømme hovedet, drøne af sted og opleve den der helt særlige frihed,« forklarer Helle Håkonsson.

Ikke at familien er i vejen - for det er den på ingen måde. Faktisk er den 38-årige motocrosskvinde til daglig hjemmegående husmor og passer sine tre børn på 3, 7 og 14 år. Og hun nyder det, bedyrer hun.

Men en gang imellem skal vildskaben alligevel sættes fri

»Motocross er det sjoveste, som jeg ved. Det er så vildt og grænseoverskridende, fordi det handler om fart og benzin og motorer, det er farligt, og der er tryk på. Jeg er nok lidt en drengerøv. Og det kan man godt være, selv om man er kvinde,« erklærer hun.

Vild drengepige

Oprindeligt nøjedes Helle Håkonsson med at følge motorsporten på sidelinjen, da hendes mand og to ældste børn begyndte at køre motocross. Hun var altid med på banen, og langsomt begyndte trangen til selv at dreje på gashåndtaget at melde sig.

»Jeg har altid været en vildbasse. Da jeg var 14 år, var det mig, der tog drengens knallerter og kørte ræs på markerne. Jeg er en rigtig drengepige, men det betyder ikke, at jeg ikke kan være feminin. F.eks. elsker jeg at gå i kjoler,« understreger Helle Håkonsson.

Efter at have deltaget som publikum til sin families udskejelser på motocrossbanen tilpas længe blev det Helle Håkonsson for meget. Så hun bekendtgjorde, at nu ville hun også have en motorcykel.

Kører med hovedet

Som sagt så gjort - motorcyklen blev købt, og den første sæson brugte Helle Håkonsson på at lære, hvordan sådan én egentlig fungerer. Næste sæson rykkede hun ud på børnebanen, og til sidst blev hun så habil en motocrosser, at hun nu kører på voksenbanen med de andre "old boys".

Selv om Helle Håkonsson efterhånden har fået en del erfaring i de dybe hjulspor på motocrossbanen, kan det stadig gibbe i hende, når hun står på toppen af en bakke, og der kun er én vej ned: den stejle, meterlange skråning.

»Jeg kan stadig godt dirre i hele kroppen som efter den allerførste tur på banen. Det er jo en vild og farlig sport. Men jeg gør aldrig noget halsbrækkende eller alt for vovet. Dét har familien ændret. Jeg har også altid drømt om at springe i faldskærm og paraglide, men det kunne jeg ikke drømme om at gøre nu. Jeg har jo tre børn,« forklarer hun.

Og det er netop forskellen på mandlige og kvindelige drengerøve, mener Helle Håkonsson: Kvinder kører med hovedet. Mænd kører bare. F.eks. har Helle Håkonssons mand haft utallige brud og endda siddet i kørestol i to måneder med brækkede ankler, mens hun selv aldrig har fået en skramme.

»Man kan bare se, at kvinder kører på en anden måde end mænd. Det er ikke en kritik af mændene, men vi tænker længere, end de gør. Jeg gider jo ikke at brække noget og gå glip af en hel sæson. Derfor tager vi kvinder ikke så mange chancer, vi hopper ikke over hovedet på hinanden på banen eller presser for at komme først i svingene,« forklarer hun.

En af drengene

Selv om Helle Håkonsson kører en anelse anderledes end drengene, og selv om hun er eneste kvinde i klubben, så er der ikke nogen mærkbar forskel på hende og hendes mandlige motocross-kammerater. Helle Håkonsson benytter sig da heller ikke af, at hun er omgivet af 270 motorgale mænd, der til enhver tid ville kunne fikse hendes crosser, når der er mislyde i motoren. Tværtimod har hun lært sig, hvordan man undersøger motorcyklen, hun kan selv servicere den, skifte bremseklodser og høre, når noget er galt.

»Jeg er lige så meget en af drengene som de andre. Hvis jeg kommer med gode råd til, hvad der kunne være galt med deres motorcykler, så tager de det alvorligt. Jeg er en del af holdet, og de betragter mig ikke som en dum dulle,« forklarer hun.

Fuld opbakning

Også fra hjemmefronten er der opbakning. Selv om det ikke bliver sagt højt så ofte, så er Helle Håkonsson udmærket klar over, at hendes mand er stolt af hende. Selv synes hun da også, at det er lidt sejt at beherske så hård og klassisk maskulin en sportsgren. Også selv om hun til tider mødes af bestyrtede blikke, når hun iført sommerkjole og børneflok fortæller nye bekendte, hvad hun laver i sin fritid. Og hun har ikke tænkt sig at stoppe foreløbig, erklærer hun.

»Det kan godt være, at jeg sætter farten lidt ned, når jeg bliver ældre. Men jeg har brug for at komme ud og opleve den frihed, som det giver mig, spændingen og suset af adrenalin. Jeg ville ikke undvære det for noget i verden.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.