Jernhårde kvinder

De kvindelige smede på Christiania vil have et blomstrende erhvervsliv i fristaden.

et hele har handlet om hash i så mange år, så nu skal der laves en masse kunst, der kan få en masse mennesker herud,« siger Charlotte Steen fra Kvindesmedien.

»Mange af de mennesker, der bruger Christiania, kan nogle ting og kan inspirere andre. Der skal sættes fokus på nye typer virksomheder, der kan styrke Christiania kulturelt.«

På Christiania ligger der flere momsregistrerede virksomheder. Kvindesmedjen er en af dem og et håndfast bevis på, at et succesfuldt erhvervsliv er muligt i Fristaden. De tre kvindelige, autodidakte smede laver kunst og møbler, der sælges fra værkstedet på Mælkevejen. De leverer også til reklame- og filmbranchen. Et af deres mest kendte værker er Zulu-awarden, der uddeles til underholdningsbranchen en gang om året.

»Vi er vokset med opgaven gennem de 10 år, Q-smedien har eksisteret. Mændene kan jo heller ikke lade være med at komme og give gode råd og hjælpe. Men det er helt fint, for som autodidakt bliver man nødt til at lytte for at lære,« forklarer Charlotte Steen.

Kvinderne lagde langsomt ud med at lære at svejse. Og så var de hooked.

God placering?

At være en virksomhed på Christiania kan til tider være en ulempe.

»Der er perioder, hvor det ikke er så godt, at vores forretning ligger på Christiania. Hver gang der har været en voldsepisode, holder kunderne sig væk. Fordelen ved at være her er, at der kommer mange turister i perioder,« forklarer Dorte Eilenberger.

Kvindesmedien er ikke den eneste butik, der kan tiltrække kunder fra verden udenfor. Producenten af Christiania-cyklen har en stor kundekreds. Det ses tydeligt i bybilledet i København, hvor man ikke kan gå glip af den karakteristiske ladcykel. Ovnværkstedet Caso, der bl.a. restaurerer antikke ovne og kakkelovne, kan også bryste sig af en succesfuld virksomhed i Fristaden.

»Vi har mange kunder, der kommer til os, fordi de skal have speciallavede møbler osv. Vi har en fast kundekreds, der strækker sig langt uden for København. En af kunderne fra Kerteminde kommer her et par gange om året. Så bestiller han i forvejen og henter det, når han er i København,« forklarer Charlotte Steen.

Inspiration

Materialerne til deres kunst og møbler er som regel gammelt skrotmetal, som de finder på skrotpladserne. Gammelt, rustent værktøj, som de køber billigt, bliver også brugt, og så finder de rester i Den Grønne Hal på Christiania.

Smedjen betaler en brugsleje til Christianias fælleskasse og bidrager til fællesskabet ved at lave en del frivilligt arbejde.

»Hvis nogen skal bruge et beslag, så laver vi et beslag. Vi bidrager med det, vi kan, når der er arrangementer, og det gør vi gratis. Det er passende, når vores brugsleje er forholdsvis lav,« siger Charlotte.

Det kan lyde kedeligt at lave beslag, når man primært er kunstner, men for de kvindelige smede er det en rar afveksling.

»Ingen mennesker er super kunstneriske hele tiden, og det er svært at være inspireret 40 timer om ugen. Men efter at have lavet fem beslag, så begynder inspirationen at rulle igen,« griner Charlotte Steen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.