Byen skærper p-bødekrav
Københavns Kommune har skærpet sit krav til, hvor mange bøder byens parkeringsvagter skal udskrive. FDM efterlyser flere parkeringspladser frem for »bevidstløs« bødeudskrivning.
Parkeringsvagterne har sprængt den bødekvote, som Københavns Kommune kræver.
Det viser sig således, at kommunen gennem de seneste to år har udstukket minimumskrav til antallet af parkeringsafgifter, fremgår det af regnskabs- og budgetmateriale.
Ifølge kommunens 2005-regnskab var det krævede minimum 258.000 bøder, men korpset udskrev knap 22.000 oven i kvoten. Det svarer med kommunens egne ord til »målopfyldelse 108 pct.«
Samtidig skal Parkering København levere resultater for hver enkelt medarbejder.
I regnskabet hedder det:
»Resultatkrav: At parkeringsvagterne i gennemsnit udsteder syv afgifter pr. dag.«
Denne kvote er imidlertid også sprængt, da hver vagt i gennemsnit udskrev 7,8 bøder. Men kommunen ønsker at gå endnu videre. Ifølge dette års resultatkrav skal hver vagt nu udskrive 7,5 bøder.
Forenede Danske Motorejere (FDM) er langt fra begejstret.
»En kvoteordning har karakter af ren pengemaskine, hvor kommunen selv har fat i håndtaget. P-vagternes primære formål er at sikre, at bilerne ikke holder til skade for trafiksikkerheden. Men dette ligner, at man fokuserer på penge frem for sikkerhed,« siger Thomas Møller Thomsen, adm. direktør i FDM, der efterlyser, at kommunen bruger ressourcer på flere p-pladser.
»Det er bedre - frem for bevidstløst at udskrive girokort, hvor der er godt bid,« siger direktøren.
Teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) afviser, at kravene skulle friste p-vagterne til at være for nidkære.
»Vagterne er en meget glædelig del af bybilledet. Det er helt naturligt for en moderne offentlig virksomhed at opstille mål for, hvad medarbejderne skal producere. Det gør man også alle mulige andre steder, hvor man skal producere noget arbejde for lønnen. Parkeringsvagternes arbejde bliver målt i antallet af afgifter,« siger Bondam, der påpeger, at et politisk flertal har ønsket færre parkeringspladser på gaderne så byrummet kan bruges på en ny måde. I stedet skal der laves flere p-kældre og p-huse.