Danmarks koldeste arbejdsplads

I serien om specielle københavnske virksomheder er vi kommet til Chr. Hansen, der har bygget verdens største frysehus i Avedøre med en fast temperatur på minus 55 grader.

Den dybfrosne luft river i halsen, mens iskrystaller daler fra kølerørene i loftet. T-shirten stivner af kulde mod maven.

Sådan er det at træde ind fra gaden i verdens største frysehus.

Temperaturforskellen fra en hed sommerdag til frysehusets 55 graders frost bliver knap 90 grader, som forskellen mellem en isterning og kogende vand.

Det føles da også både ubehageligt og farligt. Man mærker, at hjernen aktiverer beredskabet for "livsfare".

Man vil ud. Hurtigt.

55 minusgrader svarer til temperaturen i 3.000 meters højde på den grønlandske indlandsis og til tilstanden i frysehuset hos virksomheden Chr. Hansen i Avedøre. Her fremstilles og opbevares tilsætningsstoffer, farvestoffer og mejerikulturer, der alt sammen skal nedkøles kraftigt for at kunne bevare sine egenskaber. Virksomheden er en gedigen eksportsucces. For nylig blev den købt af en investeringsfond for otte mia. kr. Produkterne videresælges til 200 lande verden over.

Fornemmelsen af livsfare er naturligvis både overdrevet og reel. Ingen holder ret længe i sommertøj i 55 graders frost.

Og hvad nu, hvis den store dør ikke åbner igen?

Tre år i kulden

Den slags kvaler lider Allan Hansen ikke under. Han er en af tre faste frysehusmedarbejdere hos Chr. Hansen. I godt tre år har han hver dag opholdt sig i timevis både formiddag og eftermiddag i frysehusets kulde, hvor han med sine to kolleger organiserer og pakker varerne i de 2.000 mobile bure, hver med plads til 400 kg.

»Jeg mærker efterhånden ikke noget til temperaturen. Man bliver heller ikke syg. Ved 55 minusgrader er der ingen bakterier, der kan klare sig,« siger Alan Hansen, der dog understreger, at et godt helbred er en væsentlig fordel til jobbet.

Han ifører sig sit arbejdstøj. Tre par sokker i de canadiske bjørnejægerstøvler, der kan holde fødderne varme i ned til 100 graders kulde. En foret, let heldragt. Batteriopvarmede dobbelte handsker. Foret hætte og en næse- og mundbeskytter, der sikrer, at den iskolde luft opvarmes en smule, før den indhaleres.

»Det er vigtigt, at man finder sin egen rytme derinde. Arbejder man for stærkt, begynder man at svede og bliver kold. Arbejder man for langsomt, begynder man også at fryse,« siger han.

Supervisor Niels Jarnø forklarer, at sikkerhedsprocedurerne er skrappe for arbejdet i frysehuset. Arbejderne må selv vælge deres tempo og bestemme, hvor længe de vil være derinde.

»Det er et krav, at de går ud, hvis de begynder at fryse. Helst før,« siger han.

I frysehuset kan ingen apparater fungere. Alt arbejdet derinde skal planlægges i forvejen. Kun blyant og papir virker.

»Rygere er ikke optimale til arbejdet i frysehuset. Deres blodcirkulation er dårligere end ikke-rygeres. De bliver hurtigere kolde,« siger Niels Jarnø.

Nødhjælp

Frysehusene er udstyret med nødbelysning og en lang række oplyste nødudgange. Desuden bærer hver af de ansatte en såkaldt man-down radio, der automatisk aktiverer et alarmopkald til både udvalgte sikkerhedsfolk på virksomheden og alarmcentralen, hvis det vendes til vandret position.

»Falder medarbejderen omkuld i frysehuset, finder vi øjeblikkeligt ud af det.

Man-down radioen testes en gang om ugen. Derudover har den aldrig været i brug.

»Heldigvis da,« som supervisor Niels Jarnø siger.

Til sidst skal det nævnes: Blandt Chr. Hansens omfattende varesortiment er farvestoffet til den berømte italienske drik, Campari.

Den røde farve laves af knuste lus fra en afrikansk kaktus.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.