Sklerosens fjende - det offentlige

Det undrer mig, at Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for vederlagsfri fysioterapi skærer til benet og dermed diskriminerer samtlige sygdomsområder.

Og det sker endda i et erklæret forsøg på ikke at diskriminere sygdomsområder, der kunne have gavn af vederlagsfri fysioterapi. I hele landet er vi ca. 5.400 sklerosepatienter, der modtager vederlagsfri fysioterapi, og mange af os vil meget snart stå uden en holdbar løsning.

Ikke elendig nok

De små 12.000 samfundskroner, det vil koste årligt i fysioterapi, skal jeg finde andetsteds end fra min førtidspension. Måske kan jeg søge via paragrafferne i sociallovgivningen om økonomisk hjælp til betalingen. Problemet her er imidlertid, at min funktionsevne nok ikke umiddelbart er "elendig" nok - men det skal den med garanti blive efter 3-4 måneder uden optimal fysioterapi!

Ansvaret flyttes

Set i et lidt større perspektiv giver disse ansøgninger anledning til gentagende sagsbehandling og eventuelle anker, og på den måde bruges samfundsressourcer i en størrelsesorden, der langt overstiger det nuværende beløb.

Nu vil ministeren nok tænke: Efter strukturreformen vil genoptræningen være kommunens ansvar. Diagnosen sklerose er nemlig ikke med under den patientspecifikke genoptræning. Det betyder, at genoptræning ikke er noget, regionen skal tage sig af. Tilbage er, at jeg i kommunen kan få vedligeholdelsestræning under sociallovgivningen. Det er kommunen, som skal administrere og betale en sådan ny ordning, hvor vi så bliver mange sklerosepatienter, der er ophørt med vederlagsfri fysioterapi og måske ikke har råd til at få fysioterapi under sygesikringen.

Pressede kommuner

Men de nye kommuner er allerede så pressede økonomisk, at der formentlig vil blive udvist stor kreativitet med hensyn til besparelser. Hvordan hænger det sammen med det, ministeren har lovet - nemlig at der ikke vil ske forringelser på netop dette område?

Og hvordan hænger det sammen, at samfundet via sygehusbehandlingen af mange sklerosepatienter bekoster minimum 100.000 kr. pr. år til forebyggende medicinsk behandling - men ikke samtidig vil sikre sig, at de skavanker, vi har fået tidligere, bliver behandlet og genoptrænet via fysioterapi?

Genovervej

Derfor disse spørgsmål til de ansvarlige folkevalgte medborgere:

Er I villige til at genoverveje de nye retningslinjer?

Vil I i benægtende tilfælde forklare mig fornuften i dem?

Både i relation til generel folkesundhed, specifikt i sklerosesammenhæng, men også rent sundheds- og samfundsøkonomisk på længere sigt.

Spørger I mig, bliver den nuværende stramning nemlig dyrere for os alle sammen. Og den vil kun bekræfte mit rædselsscenarie: Sklerosens værste symptom er mødet med det offentlige!

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.