Leder: Gadesvineri

TURISTERNE bemærker det, de lokale har efterhånden vænnet sig til det, lettere resigneret. Svineriet på de københavnske gader, hvor det flyder med papir, affald og glasskår.

Forleden spurgte et par turister her i avisen om, hvorfor byen skulle være så beskidt, samt ikke mindst hvorfor brugerne af byen bare smed deres affald på gaden i stedet for i papirkurvene.

ET AF SVARENE på turisternes berettigede undren er, at der dels ikke er så mange affaldskurve som ønskeligt, dels at de slet ikke bliver tømt flittigt nok. Så ryger affaldet udenfor, hvorfra det muntert blæser rundt i byen og skaber et rodet og utiltalende indtryk, der samtidig ubevidst får byens mange brugere til at være mindre agtpågivende med deres eget affald.

Glædeligt er det derfor, at Venstre nu foreslår, at politikerne i fremtiden skal finde flere penge til rengøring af byen. Modsat andre storbyer, som København ynder at sammenligne sig med, er den danske hovedstad nemlig meget lidt velholdt, når det gælder daglig renovation. I de fleste andre byer flyder affaldet ganske enkelt ikke på samme ulækre måde, som tilfældet er i København. Vej & Park, der har ansvaret for renholdelsen af byen, har da også på grund af nedskæringer måttet skrue ned for indsatsen i år. En indsats, som i forvejen ikke var tilstrækkelig.

Svineriet på de københavnske gader er jo langtfra af ny dato.

For et par år siden foreslog medlem af Borgerrepræsentationen Ben Haddou, dengang CD, i dag konservativ, at kommunen investerede i at oprette arbejdspladser, hvor arbejdsløse indvandrere som betalt lønarbejde holdt deres bydel ren. Det ville sikre en renere by og styrke integrationen, mente han, fordi det ville give de pågældende en fast tilknytning til det danske arbejdsmarked. Hvad er der egentlig blevet af den idé?

FORHÅBENTLIG lykkes det kommunens politikere på den ene eller anden måde at finde effektive måder at gøre København til en renere by. Erfaringer fra blandt andet bekæmpelse af graffiti og andre former for hærværk viser nemlig, at mødet med en ren og appetitlig by ubevidst bidrager til, at brugerne bliver mindre tilbøjelige til at smide affald fra sig, mens graffiti, hærværk og gadesvineri blot afføder mere af samme ubehagelige og uæstetiske skuffe.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.