Med på færgetræk i Helsingør

I Helsingør kan man kende svenskerne på deres trækvogne.

Kronborg knejser ved Øresunds bred. Som sådan udgør det gamle slot stadig hovedattraktionen i Helsingør, men ikke for svenskerne. De har en helt anden dagsorden end at se på katakomber, balsale og høre om gamle danske konger, som sad på store dele af deres eget hjemland.

Svenskerne vil have sprit!

De, som troede, at valfartende svenskere på indkøbstur over Sundet stoppede med ændringen af afgifterne på alkohol, må tro om igen. Helsingør fungerer stadig som et paradis for den alkoholhungrende befolkning fra broderlandet.

Suget ind i Brostræde

Jeg oplever det selv på egen krop, da jeg klokken 10 om formiddagen slentrer langs kajen fra Nordhavnen og hen til Brostræde. I samme nu slipper Sundbusserne passagererne fra den senest ankomne båd ud i Helsingørs snævre gader.

Jeg bliver nærmest suget ind i Brostræde af det tsunami-lignende færgetræk af svenskere med trækvogne, som rumler op i hovedgaden på jagt efter dagens tilbud på dåseøl eller billige flasker vodka. Uden at virke snerpet er det altså ikke noget ømt syn, og det mener mange af de lokale heller ikke.

På gågaden står pallerne stablet side om side med Maribo-øl og billige flasker rødvin. Store skilte lokker med sprit i lange baner, og flodbølgen stopper først op, da den når den første forretning.

»Nähh. Titta där!« siger en atletisk gråhåret svensker i 70+ kategorien med en trækvogn i skotske tern og peger på en palle gode, sommervarme danske bajere.

I nabobutikken vil indehaveren ikke snakke om svenskerne, når de andre kunder kan høre det. Men da jeg er alene med hende, fortæller hun, at den daglige svenske invasion er voldsomt frustrerende.

»Der kommer jo også mange turister fra andre lande. De kommer ind og spørger, om alle danskere drikker så meget, siden vi stabler paller på gågaden og slæber sprit hjem i kilotunge tasker. Så må vi forklare, at de kommer fra den anden side af Sundet, og at indkøbene skyldes, at vi er en grænseby.«

Et dumt spørgsmål

Ude på gågaden prikker jeg til Leif Persson, som går spejdende gennem gaden med sin kone Margaretha Gustavsson. De kommer fra Kalmar, og Leif går med et fast greb i sin tomme trækvogn fra Scandlines klar til at slå til på dagens slagtilbud.

Jeg er fuldt ud klar over, at mit spørgsmål kan virke naivt. Måske direkte dumt. Men nogle gange får man de bedste svar ved at stille dumme spørgsmål.

Hvad får jer til at besøge Helsingør i dag?

»Vi er her for at shoppe og købe gode danske øl,« forklarer Leif.

Parret har parkeret motorcamperen i Helsingborg, og nu gælder det om at fylde depoterne op, inden turen fortsætter nordpå langs svenskekysten til Gøteborg.

Hvor længe skal I være her?

»Vi tager hjem igen i dag. Men der er andre, som "turer" flere gange over Sundet på samme dag. Det er nu ikke lige så lønsomt i dag som tidligere. I stedet drager mange til Tyskland for at købe alkohol,« forklarer han.

Jeg ønsker god kamp og lader svenskerne fortsætte jagten. Selv køber jeg dagens avis og en vand, inden jeg slentrer tilbage mod Nordhavnen og det gode skib Alingko.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.