Overfodring giver alger i Søerne

Forsker opfordrer folk til at holde igen med fuglefodringen. Flere fugle betyder flere klatter og dermed bakterier i vandet.

Det er ikke kun i de danske farvande, der er problemer med alger. Grønne, trådformede alger har indtaget flere områder i Søerne i København.

Det er særligt solen, der giver algerne næring, men også fugleklatter og brød, der ikke bliver spist, er med til at forbedre algernes eksistensgrundlag. Det går ud over fisk og plantevækst i de fem søer mellem Vesterbro og Østerbro.

»Søerne kan blive så rene, at man kan lave soppebassiner i dem, men det kræver bl.a., at fuglebestanden kommer ned på et mere naturligt niveau,« konstaterer Bo Normander, der til daglig udarbejder miljøtilstandsrapporter som forsker ved Danmarks Miljøundersøgelser og desuden er suppleant til Borgerrepræsentationen for Det Radikale Venstre.

»Man skal holde igen med næringen til algerne, og det kan bl.a. ske ved, at færre fugle klatter i vandet. Samtidig skal bagere og andre lade være med at dumpe gammelt brød i og ved søerne. Det betyder i længden, at der er alt for mange ænder, svaner og måger.«

Begræns fordring

Bo Normander forklarer, at brødet betyder flere fugle, flere klatter og dermed også flere bakterier i vandet. Det går ud over planter, aborrer og geder i Søerne, og det kan i sidste ende betyde døde fisk i overfladen - døde søer.

Han mener, at skilte omkring de fem søer, der fortæller, at moderat fodring anbefales, kunne give mulighed for renere søer.

»Selvfølgelig skal det stadig være muligt at fodre ænder og svaner ved Søerne - det er der mange børn og voksne, der hygger sig med. Men jeg ser dagligt folk smide store mængder af brød i og ved søerne, og det er misforstået kærlighed til naturen,« siger Bo Normander.

Søerne lider

»Med den varme, der foreløbig har været i år, er det miljø, der er i en sø, presset. Og i og med at vandet ikke er særligt dybt i de fem søer, er de ekstra plaget af alger. Der er allerede nu så mange alger, at Vej & Park har været ude og fjerne nogle fra Peblinge- og Sortedamssøen,« siger Kim Michelsen, projektleder for miljøgenoprettelse af Søerne i Københavns Kommunes Miljøkontrol.

Han spår, at der skal fjernes alger igen allerede inden for de næste 14 dage, da trådalger gror ekstra hurtigt, når vejret er, som det er.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.