Kort over sunde cykelruter på vej

Et hold forskere vil med avancerede målinger udregne de mindst forurenede ruter gennem København.

Er du træt af røgen fra tusinder af morgenbilister?

Så klik dig ind på nettet og se, hvilken vej du lige netop i dag skal tage til arbejde for at undgå det meste af byens forurening. Samtidig slipper du sandsynligvis for et liv med luftvejssygdomme.

Sådan lyder drømmen fra et hold fremsynede forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser, der er gået i gang med deres bud på cyklistens nye bedste ven. De vil lave en søgemaskine, der ved hjælp af informationer og analyser fra avancerede luftmålestationer i Københavns gader dagligt vil kunne lave et kort over hovedstadens os og røg.

Kortet vil ændre sig med vindretningen fra dag til dag, for der kan være stor forskel på, om eksempelvis Jagtvej er forurenet eller ej, fortæller projektleder Ole Hertel, der til daglig er sektionsleder i Afdeling for Atmosfærisk Miljø på Danmarks Miljøundersøgelser.

»Specielt i trafikerede gader med tæt bebyggelse ser vi, at mængden af skadelige partikler kan variere meget og ændre sig fra time til time. Faktisk har vi på Jagtvej set, at koncentrationen på den østvendte cykelsti kan være op til otte gange større end på den vestvendte. Og at det dagen efter kan være det omvendte,« siger Ole Hertel.

Til gavn for helbredet

Han forudser, at en rute med lav forurening kan hjælpe med at forbedre de cyklende københavneres helbred.

»Flere undersøgelser peger på, at sammenhængen mellem sygdom og forurening er så stærk, at man ved at undgå byens forurening også undgår en mængde luftvejssygdomme,« siger Ole Hertel, der dog ikke kan sige, hvor stor en gavnlig effekt det vil have på helbreddet.

Ideen vækker begejstring hos sundhedsborgmester Mogens Lønborg (K), der ikke før har hørt om noget lignende.

»Det virker meget opfindsomt, og hvis kommunen på en eller anden måde kan være behjælpelig med at skyde projektet i gang, er vi parate,« siger Mogens Lønborg.

Hos Dansk Cyklist Forbund er direktør Jens Loft Rasmussen overbevist om, at søgemaskinen vil få flere til at tage cyklen på arbejde.

»Det skaber jo en meget kraftig opmærksomhed omkring cyklen, og det vil nok få flere til at springe på. Omvendt er der jo nok grænser for, hvor stor en omvej folk vil køre for at undgå røg og os,« siger Jens Loft Rasmussen.

Ifølge Dansk Cyklist Forbund cykler mere end hver tredje til deres arbejde i København, og næsten halvdelen af dem har mere end syv kilometer mellem bopæl og job.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.