Leder: Usmagelig bibliotekspolitik

MÅ HJEMLØSE have lov at låne bøger på biblioteket? Nej, mener et flertal i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg. Har man ikke fast bopæl, skal man ikke kunne låne bøger og musik i Frederiksberg Kommune.

Forslaget virker inkonsekvent, drastisk og meget lidt klædeligt for den velhavende kommunes politikere. Formentlig er det tilmed ulovligt og bliver derfor heller ikke til noget. I hvert fald ikke ifølge et svar fra Kulturministeriet.

MEN SELV om vi så et øjeblik antog, at det alligevel skulle være muligt for de frederiksbergske politikere at gennemføre deres asociale forslag, er det svært at se logikken og meningen med det. At man ikke er i besiddelse af egen bolig, bør naturligvis ikke på forhånd og naturnødvendigt kunne diskvalificere den pågældende låner. Især ikke i disse moderne tider, hvor det er muligt elektronisk at spærre lånerkortet, hvis en låner af den ene eller anden grund ikke overholder reglementet. Den sanktion har altid kunnet ramme lånere, der for eksempel konsekvent ikke betalte deres bøder, ikke afleverede deres bøger eller var til gene for andre på biblioteket.

Det siger sig selv, at hvis det er tilfældet med en enkelt af de hjemløse - eller måske hele flokken for den sags skyld - må spærringen og udlånsforbuddet træde i kraft. Men så sker det som en naturlig følge af bibliotekets allerede eksisterende reglement, ikke på grund af de pågældende låneres sociale og boligmæssige forhold. Præcis som hvis en villaejer nægtede at følge spillereglerne. Eller en lejer. Eller en ejerlejlighedsindehaver. Eller en beboer på et plejehjem. Men afleverer de hjemløse pænt deres materialer som alle andre, er det umuligt at se, hvad der skulle berettige en sådan forskelsbehandling.

EFTER SOMMERFERIEN agter de frederiksbergske politikere at se på sagen igen. Angiveligt har de fået juridisk grønt lys til deres forslag af deres embedsmænd. Noget tyder altså på, at politikerne i denne sag ikke blot har fået dårlig rådgivning, men også har problemer med deres sociale ansvarlighed. I stedet burde de arbejde på at skaffe deres hjemløse et sted at bo.

Det er nemlig den måde, sagen skal løses, ikke ved usmagelige forsøg på at diskriminere uheldige og nødstedte medborgere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.