Varmen øger risikoen for hedeslag

Heden giver risiko for hedeslag, og derfor skal man se efter dyr og mennesker.

Sommeren er for alvor kommet til Danmark og København med temperaturer, der i øjeblikket ligger omkring 30 grader. Men med de høje temperaturer følger risikoen for overophedning og hedeslag. Og det er ikke alene voldsomt ubehageligt for dem, der oplever det - det kan også være livstruende.

»Vi kan altid mærke, når temperaturen når over 25 grader; så er det, at folk begynder at ringe ind til os med meldinger om hedeslag, og så må vi rykke ud med ambulance,« siger Kim Jacobsen, der er chef for alarmcentralen i Københavns Brandvæsen.

Sommerens varme har dog indtil videre ikke "væltet centralen" med opkald, men det er netop dage som nu, hvor himlen er klar og temperaturene høje, at det kan gå galt. Særligt i storbyerne, hvor alt bliver ekstra ophedet.

Ældre og hjemløse

Det er specielt ældre mennesker og hjemløse, der er udsatte i solen, og derfor er det en god idé at holde øje med netop dem.

»Når man går omkring i varmen, specielt i de store byer, og ser én, der ser skidt ud, så skal man tage kontakt til vedkommende. Særligt hvis vedkommende har for meget tøj på, som ældre ofte har, for så er det meget muligt, at vedkommende er overophedet,« siger Kim Jacobsen og fortsætter:

»Hvis man ser en person, der ligger på gaden eller på en bænk, og man tænker tanken, at der måske er noget galt, så skal man undersøge det,« siger han.

Han understreger dog samtidig, at det er en god idé selv at undersøge og spørge, om der virkelig er noget galt, inden man ringer efter en ambulance.

»Så ambulancerne kan blive brugt til det, de skal. Nemlig syge mennesker,« slutter han.

Skygge til dyrene

Det er ikke kun mennesker, der kan blive syge af sommervarmen: også dyr kan få hedeslag.

»Hvis en hund får hedeslag, går dens kredsløb ud af funktion, og så dør den simpelt hen,« siger dyrlæge Jens Bakkegaard, der administrerer hjemmesiden Dyrlægevagten.

Derfor skal kæledyr altid have mulighed for skygge, og man må aldrig efterlade et dyr i en bil om sommeren, idet solen flytter sig. Hunde og katte vil typisk trække vejret hurtigere, hvis de har det for varmt. Hvis det er tilfældet, skal man nedkøle dem ved f.eks. at give dem kolde omslag, lyder det fra Jens Bakkegaard, der opfordrer til, at man holder godt øje med sine dyr, når temperaturene er høje.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.