De psykisk syge skal i centrum

Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer så meget længere i debatten med Lene Kaspersen, men vil gerne rette op på et par misforståelser, der er opstået undervejs. For det første vil jeg understrege, at jeg har stor sympati med de psykisk syge og deres pårørende, som ofte lider hårdt under følgerne af sygdommen. Derfor er det også nødvendigt at prioritere psykiatrien mere i de kommende år, hvilket jeg arbejder for i mit daglige virke i Folketinget.

Minimum af tvang

For det andet er jeg netop ikke tilhænger af brug af tvang, eller i hvert fald kun tilhænger af brug af et minimum af tvang mod de psykisk syge. Derfor er det bedre at overtale de psykisk syge via brug af tillidsskabende foranstaltninger til at lade sig indlægge frivilligt i en periode, der er tilstrækkeligt lang til, at de kan komme på benene igen. Det er vigtigt at gøre sig klart, at brug af tvang ove for psykisk syge ikke er nogen garanti for, at de forbliver raske, da de jo altid bliver lukket ud, når behandlingen begynder at virke. Jeg mener derfor, at det er bedre at satse på at opnå de psykisk syges tillid og derved fastholde dem i behandlingen med det gode.

De bedste resultater

Hvad angår psykisk syge, der er personfarlige, mener jeg, at de skal behandles i den periode som domstolene fastslår, de skal være indlagt. De psykisk syge kriminelle skal i tilfælde af domsfældelse fastholdes i det psykiatriske system i overensstemmelse med strafudmålingen og samtidig behandles intensivt for at sikre dem mod tilbagefald. Alt i alt opnår man i mine øjne de bedste resultater, hvis man benytter en intens terapiform, der bygger på at opbygge en grundlæggende gensidig tillid mellem behandler og patient.

Bedre samarbejde

I den sammenhæng skal der etableres et meget bedre samarbejde mellem det psykiatriske system, den praktiserende læge, patienter og ikke mindst pårørende. I stedet for at sende politiet ud til de psykisk syge i fremtiden ser jeg meget hellere, at der satses på brug af psykose-team, der kan tale de syge ned og hjælpe dem i behandling så humant som muligt. Udfaldet skal gerne blive, at de psykisk syge bliver overbevist om, at behandlingssystemet er en allieret, og at deres medicin er livsvigtig.

Det værste der kan ske

Det værste, der kan ske, er, at der opstår en mistillid til systemet hos de psykisk syge, som bevirker, at de psykisk syge hellere vil stikke af end komme frivilligt og modtage hjælp. Jeg håber, at Lene Kaspersen vil forstå og acceptere, at det er den overbevisning, jeg er kommet frem til i mit mangeårige virke i sundhedspolitik. Jeg er dog sikker på, at Lene Kaspersen deler mit ønske om at sikre de psykisk syge en værdig tilværelse, men vi kommer nok ikke længere i substansen i debatten.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.