Åndehul eller luftkastel

Det er betryggende at læse, at Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard, i et læserbrev i KØBENHAVN den 7.7. og i Amager Bladet den 11.7. har taget stilling til den modstand og skepsis samt de bekymringer, som haveforeninger og boldklubber omkring og på Kløvermarken har luftet i forbindelse med planerne om at bygge tre tusinde boliger på Kløvermarken.

Det er mindre betryggende, at Ritt Bjerregaard udelukkende synes at fokusere på de elementer, der enten bakker hendes mål op (billige boliger), eller som på anden måde kan gøres til genstand for nogle overfladiske forsikringer om, at der vil blive taget hånd om alle tekniske og praktiske småproblemer.

Ikke fanget i fortiden

Undertegnede, som er talsmand for følgegruppen af haveforeninger og en stor del af boldklubber med tilsammen mere end 4.500 medlemmer,er på ingen måde tryg ved eventuelle forsikringer om, i hvilket omfang projektet kan snittes til og skræddersys til den planlagte voldtægt af Kløvermarken. Vi siger ganske enkelt: Intet boligbyggeri på Kløvermarken. Substansen i modstanden og bekymringen er ikke, som Bjarke Ingels fra arkitektgruppen BIG har nævnt tidligere i Amager Bladet, at havefolket langs Kløvermarksvej er mennesker, der tror de lever på prærien - men derimod en fundamental modstand mod at det sidste åndehul i dette tætbefolkede område med dets rekreative og idrætsfolkelige funktion skal lide så krank en skæbne, styret af kortsigtet politisk taktik. Havefolket og boldfolket har samstemmende mål og interesser i bevarelse af Kløvermarkens enestående kvaliteter - og det har store dele af den københavnske befolkning også, herunder en del virksomheder og organisationer, der bakker op om modstanden mod bebyggelse af Kløvermarken.

Dyre med tiden

Personligt tror jeg ikke, som Ritt refererer til i sit læserbrev, at en sådan bebyggelse vil blive en ghetto som Vollsmose. Jeg tror på, at der vil blive taget godt hånd om at sikre en alsidig sammensætning af beboere. Men i forhold til den kommende boligfonds formål er det da også klart, at der vil blive tale om mange boliger, der i løbet af nogle år ikke længere vil være "billige boliger", fordi kun en del af dem vil være lejeboliger. En stor del af boligerne vil blive underkastet de markedsvilkår, de er skabt til at kompensere for i første omgang. Men det er en anden historie.

Pludseligt hastværk

Men min og følgegruppens bekymring blev vakt hastigt til live, da overborgmesteren sammen med Klaus Bondam i midten af juni i en vældig fart satte turbospurt på at gennemtrumfe dette "dødsdømte" projekt. Lige præcis da alle var forsikret gennem meddelelser til pressen om, at projektet var skrinlagt. Hvis ikke forklaringen på det pludselige hastværk har været nye væsentlige oplysninger - som endnu ikke er tilflydt offentligheden - kunne man få det indtryk, at der trods det gode motiv kunne være tale om uhæderlig omgang med informationer eller mangel på samme. Følgegruppen er opmærksom på, at de fremlagte skitser og modeller af byggeplanerne kan tænkes at være forkert proportionerede - og dette i et omfang, der går lidt ud over den sædvanlige hensigt at fremstille sit projekt fra dets mest indbydende vinkler; dette er vi ved at undersøge.

En fælde

Og ja, selvfølgelig kan gasrør flyttes - og kemiske virksomheder - og rekreative områder - og boldbaner - for ikke at tale om stemmer. Men er det nu ikke temmelig katastrofalt at fange os alle i en fælde, vi ikke kan slippe ud af med dette projekt, der vil kvæle Kløvermarken, hvad enten der kommer tyve eller tusind forsikringer fra arkitektgruppen og overborgmesteren. I de kontakter og den dialog der indtil nu har været mellem følge-/kontaktgruppen og øvrige interessenter i København, kan jeg spore en udpræget vilje til at holde de lokale politikere fast på både løfter og ansvar - og også at følge processen til dørs, så der - ud over de faktuelle argumenter i dialogen - kan ses frem til større folkelige manifestationer af modstanden mod den uheldige og katastrofale plan om at bebygge Kløvermarken.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.