Leder: Nye tider?

EN LEVENDE, arkitektonisk og trafikalt velfungerende by. Kan man ønske mere for København og dens udvikling i de kommende årtier? Næppe!

Men sporene skræmmer desværre, når vi ser tilbage på de foregående.

Man har haft en enestående chance for at skabe en særdeles spændende by med fornyelsen af havnearealerne og gøre det gamle havneløb og dets omgivelser til et åndehul til fælles gavn for byens brugere, hvad enten de er arbejdstagere, beboere eller turister. Den opgave har politikerne og de ledende byplanlæggere i vid udstrækning svigtet.

KRAMERS KRANER blev desværre symbolet på spildte muligheder. Sydhavnen har udviklet sig til et arkitektonisk virvar af glasbyggeri i dette it-firmaernes klondyke, mens Kalvebod Brygge med sit fantasiløse og skrabede erhvervsbyggeri lukker af for udsigten til det eftertragtede vand som en anden berlinmur, der også har spoleret enhver mulighed for en ordentlig havnepromenade.

På Christianshavn, Holmen og Refshaleøen er der fortsat mulighed for fornyelse, som indtil videre er svigtet af manglende trafikplanlægning. Andre steder er de gamle havnekajer med de spændende muligheder desværre plastret til med fantasiløst og monotont bolig- og erhvervsbyggeri.

Arkitekterne har været vandbærere for ukritiske investorer, og byen mangler fortsat en markant og dristig stadsarkitekt, som kan udmale de arkitektoniske og byplanmæssige fremtidsperspektiver for de politikere, der gang på gang har stået med hatten i hånden og godkendt projekter, som de inderst inde ikke selv kunne stå inde for.

DER ER SELVFØLGELIG undtagelser. Kajerne langs Islands Brygge myldrer af liv, yderst i Sydhavnen ved slusen begynder byggeri at titte frem. Desuden har Vesterbro og Nørrebro gennemgået en fornyelse, og Ørestad kan stadig reddes, selv om den med den nuværende udvikling truer med at blive en død by uden for forretningstid.

Spændende arkitektur, kulturindslag, cafeer og indbydende pladser er opskriften på at skabe en by, som andre end erhvervsfolk vil bruge i dagtimerne. En handlingsplan er på vej, og internationale stjernearkitekter skal sætte deres fingeraftryk på det nye København. Lad os krydse fingre for bedre tider.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.