Trængsel hos alternative behandlere

Flere og flere bruger alternativ behandling som kropsterapi for at slippe af med stress, slidskader og mentale problemer.

»Pust ud. Jaaaah,« siger den lavmælte, beroligende stemme. Manden, der ligger på ryggen på briksen, blæser al luften ud af lungerne med en hvislende lyd. KNÆK!, siger det så, da behandleren med en lynsnar bevægelse drejer mandens hoved til venstre.

»Så er nakken sat på plads. Nu må du gerne vende dig om, så vi kan fortsætte på ryggen,« siger behandler Torben Svendsen til sin klient Lars Sorner.

Den 46-årige projektleder er fast gæst på Torben Svendsens briks i klinikken Manuvision på Frederiksberg. Til daglig arbejder han som overordnet projektleder på byggeriet af DR Byen, og det er et job, der giver et konstant højt stressniveau.

»Jeg har ansvaret for 25 mand og for kontakten til leverandører og kontraktforhandlinger med producenter, så selv om jeg prøver at have en normal arbejdsdag, så kan man ikke lade være med at tage det hele med hjem. Og når man er den sidste mand på listen, kan man jo ikke sige nej til at arbejde, hvis der er nogen, der ringer med et problem. Det opbygger en masse stress i kroppen. Og hvis jeg ikke skal blive syg af det, så er jeg nødt til at komme her,« forklarer han.

Flere bruger alternativer

Lars Sorner er langtfra alene. I februar offentliggjorde Videnscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) en undersøgelse, der viste, at mere over 40 pct. af befolkningen har prøvet alternativ behandling. I undersøgelsen blev alternativ behandling defineret som alle typer behandlinger, der var foregået uden om det offentlige sundhedssystem. Tidligere undersøgelser har vist, at andelen af folk, der får behandlinger som zoneterapi, akupunktur og massage eller spiste naturmedicin er steget fra 23,7 prc. i 1987 til 44,7 i år 2000.

Babyer og pensionister

I ViFAB's undersøgelse viste den typiske bruger sig at være en kvinde i alderen 30-66 år med 13-14 års skolegang bag sig. Men hos ManuVisions seks behandlere kommer der folk i alle aldersklasser, fortæller Torben Svendsen.

»Der er virkelig stor forskel på de folk, der kommer her. Vi har haft klienter lige fra babyer til folk, der var over 90 år gamle. Nogle har sportsskader, som vi behandler, andre vil bare have lidt massage - lidt velvære, mens en tredje gruppe egentlig har ondt i livet og bruger behandlingen til at få åbnet op for nogle traumer, så de kan komme videre.«

Torben Svendsen og hans kolleger i ManuVision har også kunnet mærke den stigende interesse for de alternative behandlingsformer.

»Vi kan mærke, at vi får flere og flere henvendelser. Og vi reklamerer ikke, så det er gennem mund-til-øre-metoden. I dag har vi så mange klienter, at der er flere måneders ventetid hos nogle af os.«

Knæk og indføling

ManuVisions seks behandlere mødte hinanden for små 10 år siden, da de alle gik på den samme uddannelse for at lære det såkaldte Body Self Development System. Behandlingsformen tager udgangspunkt i en teori om, at psykiske problemer så at sige "sætter sig" som fysiske blokeringer i kroppen. Gennem massage og manipulation af led kan man løsne op for spændingerne, så klienten får det bedre fysisk og psykisk.

»Hvis en klient eksempelvis har ondt i skulderen, så er det ikke sikkert, at der er en fysisk årsag. Det kan være et signal fra kroppen om, at der er en skævhed i vedkommendes liv. Alt bliver husket og lagret i kroppen,« forklarer Torben Svendsen.

Gennem årene har behandlerne fra ManuVision taget forskellige uddannelser og har ad den vej taget forskellige nye teknikker til sig, som de har fundet ud af virker.

»Vi bruger eksempelvis akupressur, og du vil kunne finde ting fra yoga og alle mulige andre metoder. Men vi går ikke op i, hvad tingene hedder. De skal bare virke. Og så handler det meget om at lære at have indføling med klienten. Man skal både kunne noget med sine hænder og kunne tale med folk. Det er den kombination, der er den vigtigste.«

Professionel brug

Betegnelsen "Alternativ behandling" har i mange år været belastet af historier om mystiske behandlingsmetoder, som selvudnævnte behandlere praktiserede. Men både i sygehusverdenen og endnu mere blandt professionelle sportsfolk og i erhvervslivet har man taget de bedste metoder til sig. ManuVisions behandlere arbejder både for virksomheder, sportsklubber og filmhold.

For Lars Sorner er det også vigtigt, at der ikke er så meget mystik over behandlingen.

»Nogle steder bliver behandlingerne lidt for kosmiske. Og der står jeg altså af. Men det har jeg ikke oplevet her. Jeg får meget mere ud af, at komme her end at gå til lægen. For eksempel fik jeg et piskesmæld i nakken af at blive påkørt bagfra. Der sendte lægen mig hjem og sagde, at jeg måtte tage noget smertestillende, hvis det gjorde ondt. Det kunne jeg ikke bruge til noget. I stedet tog jeg herud og fik sat det hele på plads. Og det fantastiske ved at få en behandling er, at så kan man pludselig mærke, hvor godt ens krop kunne have det. Det giver en stor motivation til at gå til gymnastik eller løbe lidt mere, så man kan bevare den følelse, for det er selvfølgelig bedst, hvis man kan forebygge stressen i stedet for at behandle den.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.