Lussing til Kramer

63 års ubrudt socialdemokratisk bystyre i København lakker sandsynligvis mod enden.

Venstre ser også ud til at blive kommunalvalgets helt store vinder sammen med den borgerlige fløj, mens Socialdemokratiet som på landsplan kom ud i et sandt lavine-skred og sammen med venstrefløjen nu står til at miste flertallet i Borgerrepræsentationen.

Socialdemokratiet har i dag 15 mandater i Borgerrepræsentationen, mens Venstre har 9.

Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen, der har siddet på posten i 12 år, har i valgkampen sagt, at han gerne vil have sin indsats bedømt på, om han også sidder i stolen i de kommende fire år.

Eksamenskarakteren fra vælgerne ser dog ud til at blive enddog meget hård for den tidligere skolelærer.

Tendensen fra de første optællinger viste en markant tilbagegang for Socialdemokratiet.

Da resultaterne for Kongens Enghave som de første lå klar, stod Socialdemokratiet til at gå 6,4 procent tilbage i forhold til kommunalvalget i 1997.

SF stod til at gå 5,2 procent frem, mens Venstre gik 7,9 procent frem. I 12. kreds vest gik Socialdemokratiet 6,1 procent tilbage, og Venstre 10,5 procent frem.

Sejrssikker Pind

Mens det i aftes var umuligt at få kontakt til overborgmesteren, fløjtede Venstres leder, Søren Pind, sejrssikkert med på sangene fra Venstres valgfest på Færgen Sjælland, som han fulgte i TV fra sit borgmesterkontor på rådhuset.

Afstanden fra rådhuset til den flydende restaurants faste kajplads for enden af Vester Voldgade er kun nogle få hundrede meter. Den konservative spidskandidat Mogens Lønborg, der er i valgforbund med Venstre, de radikale og Fri Dialog, følte sig da også sikker på, at der var en borgerlig invasion på vej på Københavns Rådhus.

»Hvis der bliver et borgerligt flertal, skal det udnyttes. Dansk Folkeparti og CD skal med, hvis de vil, og mit gæt er, at de som på landsplan vil gå sammen med os. Så kan vi godt glemme alt om SF,« siger han.

Enhedslisten så efter de første resultater ud til at få en mindre tilbagegang.

Skoleborgmester Per Bregengaard, Enhedslisten, er bekymret over udsigten, der kan betyde, at han mister borgmesterposten.

»Det er et voldsomt højreskred, der er sket. Både landspolitisk og kommunalt. Det har jeg det meget dårligt med, og jeg har det selvfølgelig heller ikke godt med, at Enhedslisten ser ud til at gå tilbage,« sagde han.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen